Sign In

Утврђен Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у Републици Српској

Објављено:

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у Републици Српској.

Разлози за доношење закона садржани су у потреби унапређења области заштите потрошача, те даљем усклађивању са директивама Европске уније.

Предложеним измјенама и допунама Закона додатно се олакшава потрошачу остваривање права на рекламацију производа или услуге тако што се поред копије рачуна, као услова за остваривање права на рекламацију, доказивање куповине производа која је предмет рекламације, омогућава и другим неспорним документима (овјерена гаранција, признаница, доставница, отпремница, слип у случају плаћања банковном картицом и слично).

Предложеним Нацртом закона се терминолошки прецизира појам „потрошачки уговор", прописује се обавеза трговца да изврши уговор према потрошачу за испоруку производа или услуге у року од најдуже 30 дана, уколико није другачије уговорено, као и обавеза, односно рок за поврат уплаћеног износа након раскида уговора због истека рока, додатно се прецизира обавеза трговца у вези са информисањем потрошача о цијенама производа или услуга, прописује се обавеза поступања трговца у ситуацијама када није испунио обавезу у случају авансног плаћања. Такође, прописује се начин евидентирања приговора потрошача које трговац прими путем поште или електронским путем.

На потпунији и јаснији начин се уређује право потрошача на избор начина рјешавања приговора због недостатка на производу, које је већ било уређено Законом у примјени, али се сада додатно прецизира рок у којем је трговац дужан да испуни захтјев потрошача у вези са поправком или замјеном производа са недостатком (30 дана) или рок за поврат уплаћеног износа за производ са недостатком (седам дана). Новина је да се предложеним рјешењем уређује одговорност трговца и за продају половних производа.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.