Sign In

Интервју министра Сузане Гашић за Новинску агенцију „СРНА“: Бањски туризам потенцијал за развој

Објављено:

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић оцијенила је да се повећао број туриста који долазе у Српску, која има много простора за развој бањског туризма, јер много термалних извора није искориштено.

Гашићева је напоменула да прошле године регистровано више од 400.000 туриста и више од 970.000 ноћења, због чега је неопходно повећати смјештајне капацитете.

"Ту има доста простора и мораћемо радити заједнички на привлачењу инвеститора, како би били повећани туристички капацитети Српске", рекла је Гашићева у интервјуу Срни.

Према њеним ријечима, Српска има велики потенција за унапређење развоја бањског туризма и неопходно је да се подстакну људи, да се узму концесије на термалне изворе и да се ради на развоју.

"Лакташи су недавно проглашени туристичким мјестом, што значи да потенцијал постоји и саме локалне заједнице могу да развијају у смислу да потенцијалним инвеститорима понуде повољније услове и привуку и домаће и стране инвестиције. Постоје многа мјеста у која је потребно додатно улагање да би досегли ниво Бање Врућице, која је препозната на свјетском нивоу и постиже одличне резултате", нагласила је Гашићева.

Као позитиван примјер истакла је и град Требиње, које је, како је нагласила, препознало свој потенцијал и успјешно ради на развоју тиристичке понуде и
туристичких потенцијала.

Гашићева сматра да треба радити и на развоју сеоског туризма, те је напоменула да су многи видјели у томе корист, па им је и ресорно министарство на располагању.

Она је указала на значај сарадње туристичких организација на локалним нивоима, које треба да буду на располагању људима који желе да се баве овом дјелатношћу, а одлични резултати могу бити остварени у сарадњи са ресорним министарством.

Гашићева је за ову годину најавила је израду стратегије развоја туризма, јер постојећа истиче, као и низ активности које ће бити усмјерене на развој и промоцију домаћих производа, што је од великог значаја за укупну привреду Српске.

"Појачаћемо активности у том слислу и очекујемо и захтијевамо сарадњу локалних заједница које имају развијене стратегије. Радићемо на координацији свих захтјева локалних заједница да бисмо дошли до најбоље стратегије за развој туризма на нивоу Српске", рекла је Гашићева.

Она је додала да слиједи и наставак промоције туристичких потенцијала и привлачење страних инвеститора у овој области, која из године у годину биљежи раст.

Један од приоритета у овој години је, истакла је министар трговине и туризма, јесте и усвајање закона о посредовању у промету непокретности, како би ова област била регулисана на најбољи начин, прије свега због смањења сиве економије.

Она је подсјетила да је ресорно министарство у 2019. година имало бројне пројекте и активности који су спровођени током цијеле године, а као један од значајнијих је навела Закон о трговини.

"Усвојили смо значајније измјене, није било неких превеликих заокрета, али смо се трудили да усклађујемо законе са потребама друштва и скакодневног живота", рекла је Гашићева.

Објаснила је да су извршене измјене у области шпедитерских услуга, а односе се на побољшање квалитета услуга, затим уведена је изричита забрана продаје алкохолних пића, дувана и дуванских производа малољетним лицима.

Међу активностима на које се ставља акцентар, када је ријеч о ресору трговине, јесте кампања "Наше је боље", као и бројне конференције на којима се указивало на значај брендирања домаћих производа у смислу да сами произвођачи схвате шта то значи.

Гашићева је навела да су у том смислу забиљежени позитивни резултати и да су бројни привредници схватили значај брендирања, те је наставак тих активности најавила и у 2020. години.

"Приличан значај даје се и заштити потрошача и наша сарадња са удружењима потрошача је на високом нивоу. Постоје и одређена грант средства које Министарство издваја овим удружењима у смислу финансирања материјалних трошкова и пројеката за организовање овакве врсте сајмова, конференција и сличних дјелатности", рекла је Гашићева.

Као важан догађај у прошлој години, Гашићева је истакла сајам домаћих производа у Бијељини, чији је циљ био да посјетиоцима, медијима и широј јавности буде представљено чиме Српска располаже да би дали на значају домаћих производа.

Према њеним ријечима, заједно треба радити на развијању свијести шта подразумијева кориштење домаћих производа, развој привреде и запошљавање људи да би остали, а не напуштали ове просторе.

Говорећи о туризму, Гашићева је подсјетила на бројне конференције, промоције домаћих туристичких дестинација у сарадњи са Туристичком организацијом Републике Српске /ТОРС/, чије је учешће на разним сајмовима у региону и свијету подржало и ресорно министарство.

"Спот ТОРС-а освојио је прво мјесто на сајму туризма у Мадриду што је веома запажен резултат, јер смо примијећени и на свјетском нивоу. Спот садржи презентацију свих наших туристичких дестинација што доприноси и повећању броја страних туриста и промоцији наше туристичке понуде у свијету", оцијенила је Гашићева.

Она је навела да је једна од активности у прошлој години била и обука за туристичке водиче, која ће бити настављена, јер, како је истакла, Српска има велике туристичке потенцијале и треба да их представе образовани људи.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.