Sign In

Конференција „Права потрошача – Заштита личних података“ одржана у Шековићима

Објављено:

Министарство трговине и туризма организовало је Конференцију „Права потрошача – Заштита личних података“, која је током протекла два дана одржана у Шековићима, поводом обиљежавања Свјетског дана заштите права потрошача.

У оквиру Конференције обрађене су теме у вези са унапређењем законодавног оквира кроз измјене и допуне Закона о заштити потрошача Републике Српске, те заштитом права потрошача у домену заштите личних података, а представљене су и активности удружења за заштиту потрошача које ће бити спроведене поводом 15. марта, Свјетског дана заштите права потрошача.

Руководилац Одсјека за заштиту потрошача у Министарству трговине и туризма Брацо Вранчић рекао је да се овакав скуп сваке године одржава с циљем подршке раду удружења за заштиту потрошача и праву потрошача на информисање. Он је навео да је у евиденцији Министарства десет удружења за заштиту потрошача и да се сваке године издвајају средства за њихов рад. „Ове године смо планирали 100.000 КМ, толико смо издвојили и прошле, а уназад неколико година за те потребе утрошено је око 1.100.000 КМ“, рекао је Вранчић.

Вранчић је навео да се, према евиденцијама Одсјека, може закључити да потрошачи све више знају за своја права и коме да се обрате, а удружења за заштиту потрошача су ефикасна у свом раду с основним задатком да информишу потрошача о правима и помогну у остваривању тих права. Он је рекао да је најефикасније када потрошачи проблем ријеше са трговцем. „Сљедећи корак је путем удружења, да их оно заступа, или путем инспекцијских органа, уз помоћ удружења, да би избјегли судски поступак, који јесте ефикасан, али дуго траје и скуп је за потрошача“, навео је Вранчић.

Вранчић је истакао да је највише проблема у области услуга као што су телекомуникације, гријање, испорука електричне енергије и превоз, те да мање проблема има у сфери трговине, када се потрошач јави као купац и има проблем са рекламацијом производа. Он је рекао да је у евиденцији Министарства око 3.000 случајева гдје су удружења посредовала у остварењу тих права, те да је 95 одсто случајева ријешено. Нагласио је да и оно што се реализује путем инспекције, такође, има значајан ефекат.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.