Sign In

У Републици Српској редовна снабдјевеност основним животним намирницама

Објављено:

„Стање на тржишту Републике Српске је нормално када је ријеч о снабдјевености основним животним намирницама“, изјавила је данас у Бањалуци министар трговине и туризма Сузана Гашић.

Гашићева је истакла да не постоји страх да ширење вируса корона може довести до несташице животних намирница и да нема потребе за паником и набавком залиха. „Роба иде без проблема преко граница, а стање залиха код трговаца је уредно и могу да одговоре захтјевима тржишта. Уколико се и догоди да су у неком тренутку полице празне једини разлог за то је да радници нису успјели да их попуне. Имали смо у неким локалним заједницама повећану потражњу основних животних намирница и веће гужве, али нема потребе за таквим поступањем. Трговци су нас увјерили да је стање њихових залиха уредно и да могу да одговоре захтјевима тржишта“, рекла је Гашићева.

Према њеним ријечима, и домаћи произвођачи су увјерења да тржиште Српске није угрожено када је ријеч о снабдијевању основним животним намирницама, те да је више од 70 одсто локалних заједница доставило податке о стању на тржишту који показују да је ситуација уредна.

„Наставићемо да пратимо стање на тржишту и снабдјевеност трговачких објеката и бићемо у сталној комуникацији са трговцима и локалним заједницама. Уколико дође до било каквог поремећаја имамо начина да се носимо са тим. Апелујем да грађани избјегавају стварање гужви, јер тиме само праве веће проблеме и себи и трговцима“, навела је Гашићева.

Претходно је одржан састанак са представницима већих трговачких ланаца, Привредне коморе и Инспектората Републике Српске на којем је било ријечи и о евентуалним злоупотребама од стране трговаца када је ријеч о неоправданим поскупљењима.

„Инспектори су на терену. У сарадњи са републичким Инспекторатом ћемо спроводити додатне контроле. Трговцима смо рекли да пословање ускладе са тренутном ситуацијом, а Влада има мјере и начин да утиче на евентуалне непопуларне појаве с циљем стабилизације тржишта“, истакла  је Гашићева.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да домаћа прерађивачка индустрија има довољно капацитета и залиха да несметано функционише. Он је навео да је основни проблем немогућност извозника да производе испоруче на тржиште западне Европе, јер се камиони враћају из Хрватске, те да се са Савјетом министара БиХ ради на превазилажењу ове ситуације.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.