Sign In

Уредба о одређивању маржи у трговини нафтних деривата

Објављено:

Влада Републике Српске данас је на 66. сједници донијела Уредбу о прописивању мјере  непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске одређивањем маржи у трговини нафтних деривата. Циљ доношења Уредбе односи се на заштиту економских интереса грађана и сузбијање нереалног утврђивања цијена и евентуалног непоштеног понашања појединих трговаца нафтним дериватима.

 

С обзиром на то да је у протеклом периоду дошло до значајног снижења цијена барела на свјетском тржишту, те у том смислу и до снижења рафинеријских цијена нафтних деривата, на бензинским пумпама у Републици Српској нису евидентирана одговарајућа снижења малопродајних цијена нафтних деривата.

 

Уредбом се утврђује постојање услова за прописивање мјера непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске на начин да је за  трговце на  велико нафтним дериватима одређена максимална велепродајна маржа у висини од 0,06 КМ по литру деривата, док је за трговце на мало нафтним дериватима одређена максимална малопродајна маржа у висини од 0,25 КМ по литру деривата.

 

Инспекцијски надзор над примјеном Уредбе вршиће Републичка управа за инспекцијске послове посредством републичког тржишног инспектора и тржишног инспектора у јединицама локалне самоуправе. Новчане казне за трговце који буду поступали супротно одредбама прописаним Уредбом кретаће се у распону од 5.000 КМ до 10.000 КМ, уз могућност изрицања мјера одузимања имовинске користи остварене извршењем прекршаја.

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.