Sign In

Презентован пројекат „ENJOY SARAJEVO - ROMANIJA REGION“

Објављено:

Представници Министарства трговине и туризма Републике Српске присуствовали су данас у Источном Сарајеву презентацији пројекта „ENJOY SARAJEVO - ROMANIJA REGION“.

Пројекат „ENJOY SARAJEVO - ROMANIJA REGION“ спроводи се у склопу пројекта Eu4Business, који  заједнички финансирају Европска унија и Савезна Република Њемачка. Пројекат вриједан 16.1 милиона евра у БиХ имплементирају ГИЗ, ИЛО и УНДП, у периоду од априла 2018. године до марта 2022. године.

Министарство трговине и туризма узело је учешће у реализацији пројекта Eu4Business, а током 2019. године расписан је јавни позив за финансирање пројеката из области културног и авантуристичког туризма на планинарским стазама „Виа Динарике“. Кроз пројекат Eu4Business oсам апликаната добило je бесповратна средства, а једaн од њих је и Туристичка организација Јахорина – Источно Сарајево са партнерима која имплeментира пројекат „ENJOY SARAJEVO - ROMANIJA REGION“.  

Циљ ових пројеката јесте да се, кроз стручну и финансијску помоћ Европске уније и бесповратних средстава, утиче на развој туризма, повећањe броја запослених у туризму и побољшањe туристичке инфраструктуре. У периоду пандемије овакве активности су веома значајне, имајући у виду да ће се кроз њихову реализацију обогатити домаћа туристичка понуда и утицати на повећање броја посјетилаца.

Пројекат „ENJOY SARAJEVO - ROMANIJA REGION“ развијен је у циљу побољшања квалитета постојећих и развијања нових туристичких производа Сарајевско-романијске регије и њиховог позиционирања и пласмана на домаће, регионално и међународно тржиште.

Олимпијска планина Јахорина већ је препозната не само као центар зимског туризма, већ све више и као љетна туристичка дестинација.

Активности које ће се спроводити у склопу пројекта биће базиране на опремање „аутдор“ локација, јачање капацитета микро, малих и средњих предузећа у оквиру туризма, креирање новог туристичког производа и његову интернационализацију на међународно тржиште.

Између осталог, на локалитету Брус успоставиће се везани лет балоном, вјештачка стијена за пењање, дјечија играоница и теретана на отвореном. На Романији (Црвене стијене) биће постављена и прва ферата. Природна богатства попут пећина и извора природне воде биће повезана уређеним стазама од 45 километара, између два планинарска дома Стајна и Гласинац.

Укупан буџет пројекта чија ће реализација трајати 18 мјесеци износи 505.369.00 КМ.

Пројекат проводе Туристичка организација Јахорине - Град Источно Сарајево (ТО), Градска развојна агенција Источно Сарајево (РАИС), Привредна комора Републике Српске (ПКРС) и Станишић д.о.о.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.