Sign In

Продужен рок за извршење обавеза

Објављено:

У Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске потписан је анекс уговора са извођачем радова на пројекту „Пројектовање, изградња и опремање нове ЈЗУ Болнице „Свети апостол Лука“ Добој”, “China Sinopharm International Corporation и Shan Xi Construction Investment Group Co.Ltd“ из Кине, којим је утврђен рок за завршетак уговорних обавеза 30. септембар 2023. године. 

Како је дефинисано, рок за извршење обавеза продужује се за временски период током кога је постојала спријеченост испуњавања обавеза из оправданих и непредвидивих околности, а у складу са одредбама уговора и захтјевом извођача. С обзиром на позитивно мишљење Републичке дирекције за обнову и изградњу и Правобранилаштва Републике Српске о оправданости захтјева извођача изазваног објективним околностима, због догађаја за које није одговорна ни једна, ни друга страна, те који се нису могли предвидјети или избјећи, те уз сагласност Владе Републике Српске, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске је приступило потписивању анекса уговора.

Ове околности узроковане су пандемијом вируса корона, као и поремећајима глобалног тржишта узрокованих дешавањима у Украјини. На отежано спровођење пројекта у претходном периоду утицали су ограничење кретања и окупљања у Републици Српској и ванредна ситуација, ограничења за кинеско особље за путовања у БиХ, односно низ мјера како би се смањило ширење вируса корона у НР Кини, на глобалном нивоу успорено допремање, као и повећана потражња медицинске опреме на свјетском тржишту. Поред тога, поремећаји у процесима производње грађевинског материјала, опреме и слично, директно су утицали на несташицу грађевинских материјала, медицинске и друге опреме на тржишту, повећање цијена и значајно продужене рокове испоруке. На динамику извођења дијела радова у једном периоду утицале су и непредвидиве временске прилике. Извођач је за сва кашњења усљед наведених разлога назначио број дана колико је то кашњење трајало, те наводе поткријепио доказима.

Подсјећамо, извођач радова је у посао уведен 27. децембра 2019. године, са роком завршетка посла од 36 мјесеци од дана увођења у посао, а предвиђена је изградња и опремање савремене здравствене установе, укупне бруто површине 28.078 метара квадратних, од чега је нето површина објекта 25.390 метара квадратних. Сва одјељења и службе болнице су пројектована у складу са европским нормама, при чему су задовољени сви захтјеви модерне болнице. 

Нова болница је пројектована да дугорочно опслужује око 330.000 становника из добојске регије Републике Српске, зеничко – добојског кантона ФБиХ и тузланског кантона ФБиХ. Располагаће са укупно 468 кревета, те медицинским специјалистичким службама као што су: главни операциони блок са четири операционе сале, ургентни блок са операционом салом, дијагностички центар са више од 22 разних радиолошких и других дијагностичких процедура дневну амбулантну/поликлиничку услугу са око 20 специјалистичких консултација, терапијску онколошку дневну болницу, и друго. Пројектовани су одвојени улази за пацијенте и особље и улаз у ургентни блок.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.