Sign In

У РАД ПУШТЕНИ НАЈСАВРЕМЕНИЈИ АПАРАТИ ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ МАЛИГНИХ ОБОЉЕЊА

Објављено:

​У Центру за радиотерапију у Бањалуци данас су званично у рад пуштена два нова најсавременија апарата за лијечење малигних обољења, у чију набавку је уложено више од 10 милиона КМ.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, рекао је да Центар за радиотерапију, као дио врхунске свјетске компаније "Афидеа", заједно са цијелим здравственим системом Републике Српске ради на унапређењу квалитета лијечења пацијената.

"Ово је тимски рад, у који је укључено неколико институција, а нова савремена технологија подразумијева нешто што ће омогућити квалитетнији живот особама које пате од онколошких обољења", рекао је министар Шеранић.

Министар Шеранић је нагласио да се на овоме неће стати, да ће се и даље заједно радити, како би се унаприједио овај сегмент лијечења кроз одређене протоколе, који ће везати онколошке конзилијуме из цијеле Српске.

Ресорни министар је истакао да, нажалост, број пацијената обољелих од рака у цијелом свијету, па и код нас, расте.

"Према подацима Фонда здравственог осигурања Републике Српске, у 2020. години услугу радиотерпије користило је 1.700 пацијената, а у 2019. години на радиотерапији било је 1.829 пацијената. За шест мјесеци ове године услуге радиотерапије користило је 819 пацијената", навео је Шеранић.

Према његовим ријечима, радом Центра за радиотерапију у Бањалуци престала је пореба за упућивањем наших пацијената на радиотерапију изван Републике Српске.

"Овдје нема листа чекања и ни у једном моменту није било застоја у пружању ове услуге. То су пацијенти препознали, а мјера успјеха Центра за радиотерапију уједно је и мјера њиховог задовољства", поручио је Шеранић.

Директор "Афидеа Бањалука" Маријан Билић изјавио је да је Центар за радиотерапију примјер јавно-приватног партнерства, те да је за више од 10 година постојања овђе лијечено више од 20.000 онколошких болесника.

"То су углавном осигураници Фонда здравственог осигурања, за које је ово лијечење бесплатно. То није само радиотерапија, него укупна онкологија, смјештај пацијената у Заводу за рехабилитацију `Др Мирослав Зотовић`, превоз и све везано за лијечење. `Афидеа` ради у 15 евроспких земаља, али ово је јединствен примјер да све наведене трошкове сноси Фонд, односно да институције на такав начин воде рачуна о онколошким пацијентима", истакао је Билић.

Пуштању у рад два нова уређаја присуствовао је генерални директор "Афидеа групације" Ђузепе Реки, који је нагласио да је ова инвестиција од више од 10 милиона КМ наставак досадашњих улагања од више од 30 милиона КМ у изградњу објекта, опрему и едукацију особља.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.