Sign In

Европска недјеља превенције рака грлића материце

Објављено:

​​Рак грлића материце (цервикални карцином) се развија постепено, из патолошких промјена на нивоу ћелија, које називамо преканцерозним лезијама, а које унутар ткива формирају цервикалну интраепителну неоплазију (ЦИН). Уколико се не третирају, преканцерозне промјене могу довести до настанка и развоја рака. 

Ризике за развој рака грлића материце представљају незаштићени сексуални односи, са могућностима развоја инфекција, постојање других обољења које смањују имунолошку отпорност организма, позитивна породична анамнеза и патолошке промјене на другим гениталним органима. Једна од најчешћих сексуално преносивих инфекција која се доводи у вези са настанком рака грлића материце је инфекција хуманим папилома вирусом (ХПВ). 
Према подацима Свјетске здравствене организације, рак грлића материце је четврти по учесталости рак код жена, а у 2018. години је регистровано 570 000 нових случајева овог обољења у свијету. У Европском региону, инциденца рака грлића материце је 9,9/ 100 000 жена. 
Према подацима Јавне здравствене установе Института за јавно здравство Републике Српске, у Републици Српској је у 2016. години регистровано 193 нових случајева рака грлића материце са стопом инциденце од 24,6/100 000 жена и учешћем од 7% у укупној структури морбидитета. Број умрлих жена од карцинома грлића материце у Републици Српској у 2016. години је 46 са стопом морталитета од 4,2/ 100 000 жена. 
Свјетска здравствена организација препоручује свеобухватни приступ превенцији и контроли цервикалног карцинома. Ово подразумијева мултидисциплинарни приступ који укључује едукацију у заједници, социјалну мобилизацију, вакцинацију, скрининг, правовремени третман и палијативну заштиту. У установама примарне здравствене заштите се спроводе мјере раног откривања и лијечења преканцерозних лезија у оквиру превентивних прегледа одраслог становништва. Гинеколошки прегледи у склопу којих се врши узимање цервикалног бриса и папа тест се препоручују женама од 30 и више година живота као најефикаснија мјера секундарне превенције рака грлића материце.  
Стратегијом за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља у Републици Српској у периоду од 2019. до 2029. године, у оквиру циља 6. „Смањено обољевање и пријевремено умирање од карцинома женских и мушких репродуктивних органа“ дефинисане су мјере раног откривања рака грлића материце, путем организованих скрининг програма, те  спровођење континуираног здравственог васпитања жена о факторима ризика и начинима превенције рака грлића материце. 
На овај начин,Република Српска се обавезује да као и друге европске земље ради на сталном подизању свијести нашег становништва о мјерама превенције малигних обољења и начинима заштите од ризика у животној и радној средини повезаних са настанком ових обољења. 
У службама породичне медицине и гинеколошким амбулантама жене могу остварити све неопходне здравствено превентивне мјере у сврху раног откривања рака грлића материце.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.