Sign In

У Републици Српској регистровано 20 особа код којих је регистрован нови вирус корона, на снази ванредна ситуација

Објављено:

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, нема нових случајева код којих је резултат тестирања позитиван. 

У Републици Српској до сада је потврђено 20 случајева позитивних на нови вирус корона (Бањалука-16, Челинац-2, Лакташи-1 и Србац-1).

Шеранић је истакао да је под надзором 2.026 лица, а да су из надзора изашла 192 лица.

Према његовим ријечима, девет лица се налази у изолацији у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, а из те здравствене установе је пуштено 28 особа у кућну изолацију.

Министар Шеранић је послије састанка званичника РС у Бањалуци истакао да је број заражених и обољелих и даље 20.

“Када је ријеч о посљедња два лица која су потврђена јуче, једно је из ранијег кластера, а друго је стигла из иностранства”, појаснио је Шеранић.

Шеранић је рекао да грађани Републике Српске не треба самоиницијативно да долазе у Институт за јавно здравство Републике Српске и Универзитетски клинички центар Републике Српске ради тестирања.

“Нико неће бити тестиран ко самоиницијативно дође, постоји јасна дефиниција и процедура случаја ко се и када тестира и само они који долазе уз адекватну документацију надлежне здравствене установе Дом здравља или УКЦ биће подвргнути тестирању”, појаснио је Шеранић.

Он је рекао да ће сви грађани који данас добију рјешење о изолацији на граничном прелазу добити јасно упутство о изолацији.

Шеранић је рекао да је данас ступила на снагу наредба по питању регулисања статуса за издавање рјешења на границама која ће данас бити објављена у “Службеном Гласнику Републике Српске”.

“Возач возила у међународном транспорту, ако се ради о страном возачу, добија рјешење о изолацији у самој кабини возила. Послодавац је на утовару и истовару робе дужан да обезбиједи минималне услове, поштујући све мјере дезинфекције за боравак тог возача у самом возилу”, појаснио је министар Шеранић.

Он је рекао да у случају да се ради о домаћем возачу, тај возач добија рјешење о самоизолацији у својој кући на мјесту пребивалишта и дужан је да се понаша у складу са свим мјерама изолације.

Министар Шеранић је рекао да је овом наредбом дефинисан и рад пословних субјеката који запошљавају лица која се налазе у пограничним зонама и која дневно прелазе границе, истичући да је ту јасно дефинисано шта су они дужни да покажу инспектору на граници како не би добијали рјешења о самоизолацији, а могли да обављају редовно своју пословну дјелатност и посао.

Он је рекао да је овом наредбом дефинисан и начин проласка санитетских возила у случају превоза пацијената на пружање здравствене услуге у земље ван Републике Српске.

Министар Шеранић је рекао да грађани морају да се озбиљно понашају у складу са препорукама институција Републике Српске.

Он је додао да маске треба да носе само болесна лица и они који таквим лицима пружају његу.

“За послодавце и грађане је важно да онај ко је болестан остаје кући. Молим послодавце да раднике који имају температуру не шаљу самоиницијативно на тестирања, очекујући одређену потврду о негативитету како би их поново вратили на посао. Болесне особе треба да остану кући, без обзира да ли се ради о грипу, респираторном вирусу или било чему другом”, појаснио је министар Шеранић.

Министар Шеранић је додао да се сви несавјесни грађани пријављују инспекцији, која контролише статус оних којима је одређена изолација.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.