Sign In

Национални Дан борбе против пушења, 31. јануар

Објављено:

​​Према подацима Свјетске здравствене организације пушење представља један од фактора ризика за оболијевање и умирање од карцинома, болести дисајног система, кардиоваскуларних болести, можданог удара и многих других обољења, а повећање инциденце ових обољења је у директној вези са пушењем. Поред штетних посљедица на здравље, пушење доноси велике економске трошкове који укључују трошкове здравствене заштите за лијечење обољења која су узрокована пушењем.

Према подацима Свјетске здравствене организације дуванска епидемија једна је од највећих јавноздравствених пријетњи са којом се свијет до сада суочио, а убија осам милиона људи годишње. Готово седам милиона смртних случајева је посљедица директне употребе дувана и дуванских производа, док је 1,2 милиона смртних случајева посљедица пасивног пушења, односно изложености дуванском диму. Око 80% или 1,1 милијарда свих пушача живи у неразвијеним и средње развијеним земљама у којима су посљедице пушења најтеже, односно у којима je учесталост оболијевања и умирања повезаних са пушењем највећа. Употреба дувана доприноси сиромаштву, јер се често дешава да новац неопходан за куповину основних животних намирница буде преусмјерен на куповину цигарета. Овакво понашање је тешко сузбити, јер пушење није навика, како се дуго сматрало, већ зависност која има лоше дјеловање на здравље.
Свјетска здравствена организација, заједно са својим земљама чланицама, покренула је велики број активности како би се смањила учесталост пушења, али и обољења и умирања повезаних са пушењем. Редован надзор над производњом, прометом и употребом дувана, заштита од изложености дуванском диму, спровођење програма одвикавања од пушења, упозорење јавности о штетним посљедицама пушења, забрана рекламирања дувана и дуванских производа и повећано опорезивање дувана и дуванских производа најзначајније су мјере које доводе до смањења учесталости пушења. Посебно је важна мјера која се односи на опорезивања дувана и дуванских производа, која је оцијењена као најзначајнија појединачна мјера контроле дувана. Контрола дувана представља мултисекторски задатак и само активним залагањем свих актера у друштву могуће је постићи смањење пушења и обољевања и умирања повезаних за пушењем. 
Подаци из 2010. године о учесталости пушења међу одраслим становништвом у Републици Српској показали су да је готово трећина одраслог становништва свакодневно пушила цигарете. Резултати Глобалног истраживања пушења код школске дјеце и омладине узраста 13 до 15 година, које је у Републици Српској спроведено 2018. године, указули су да је пушење било распрострањено и у популацији најмлађих: 38,9% младих (41,1% дјечака и 36,8% дјевојчица) је у неком тренутку пробало пушити дуван или неки други дувански производ, а 11,8% њих (13,2% дјечака и 10,5% дјевојчица) свакодневно је конзумирало дуван или неки дувански производ. Забрињавајућа је чињеница да је 67,8 младих, узраста 13 до 15 година навело да самостално купује цигарете, а 77,5% њих да никада нису били одбијени при куповини цигарета, иако је на снази Закон о забрани продајеи употребе дуванских производа лицима млађим од 18 година . Једна трећина младих од 13 до 15 година није знала да је изложеност пасивном пушењу штетна за здравље. Да је пушење било популарно и у популацији најмлађег становништва говори и податак да 17,4% младих узраста 13 до 15 година навело да мисли да ће конзумирати дуван и дуванске производе у будућности.
У посљедњих двадесет година, у Републици Српској предузимају се активности контроле дувана које се односе на доношење законске регулативе, информисање јавности о штетним посљедицама пушења, спровођење програма одвикавања од пушења, обиљежавање националног и свјетског дана борбе против пушења, спровођење програма промоције здравља и забране пушења у вртићима, школама, здравственим институцијама и слично. Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске, заједно са Јавном здравственом установом Институтом за јавно здравство Републике Српске и другим партнерским институцијама и организацијама наставће активности контроле дувана, с циљем заштите здравља становништва Републике Српске.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.