Sign In

Пуштена у рад лабораторија за молекуларну дијагностику у Болници у Добоју

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић данас је у добојској Болници "Свети апостол Лука" пустио у рад лабораторију за молекуларну дијагностику која омогућава вршење пи-си-ар дијагностике на вирусну инфекцију COVID 19.

Ова лабораторија ће радити у Служби за микробиологију, а министар Шеранић каже да ће намјена набављене опреме бити и за друге друге вирусолошке сврхе.

Министар Шеранић је захвалио донаторима који су учествовали у пројекту набавке опреме, чиме се уз Бијељину и Фочу наставља установљење вирусолошке мреже лабораторија у Српској ради убрзања процеса дијагнозе и лијечења пацијената.

"За пријетње које вируси изазивају требамо се спремати и кроз ове капацитете опреме, и кроз објекте, али и кроз само људство", истакао је министар Шеранић.

Он је нагласио да је ова лабораторија доказ да се само координацијом локалне заједнице и Владе Српске и планирањем средстава за улагање може обезбиједити све што је неопходно за пацијенте.

Министар Шеранић је рекао да ресорно министарство води разговоре са свим домовима здравља у Српској о организацији примарне здравствене заштите за наредни период, а Институт за јавно здравство Републике Српске са кризним штабовима јединица локалних самоуправа о најбољој организацији превентивних активности и контроли мјера надлежних институција.

Он је изразио задовољство што је током ове седмице евидентиран пад заражених вирусом корона у односу на прошлу, наводећи да је то резултат адекватније контроле спровођења епидемиолошких мјера, а уз асистенцију полиције и подношењем кривичних пријава.

Директор добојске Болнице Младен Гајић каже да је за набавку апарата и опремање лабораторије утрошено 333.659 КМ донаторских средстава града Добоја, општине Станари, компаније ЕФТ Рудник и Термоелектрана "Станари" и привредника из општине Теслић која су првобитно била намијењена за куповину респиратора, а преусмјерена су након што је средствима Владе Српске и других донатора купљено 19 респиратора.

"Добојска Болница има 80 кревета који су спремни за хоспитализацију ковид пацијената. Тренутно је смјештено 66 пацијената који су заражени и суспектни на вирус корона. Два пацијента су на респиратору, а њих 25 на кисеоничкој потпомогнутој терапији", навео је Гајић.

Начелник Службе за микробиологију Милица Шарчевић рекла је да молекуларну лабораторију опслужују три лаборанта и један љекар, да је опремљена најсавременијом опремом и да је максималан капацитет апарата 93 узорка дневно, у зависности од врсте тестова.

"Сада ћемо се базирати на дијагностици ковида 19, а касније и другу, углавном вирусолошку дијагностику, али и неке бактеријске инфекције", навела је Шарчевићева.

Она је појаснила да ће бити рађено и комерцијално тестирање за грађане.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да Градска управа има сталну комуникацију са Владом Српске да би била пронађена најбоља рјешења за превазилажење периода пандемије.

Данашњем отварању лабораторије присуствовали су и посланик у Народној скупштини Републике Српске Александар Суботић и посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Обрен Петровић и Сања Вулић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.