Sign In

Прекогранична сарадња значајна за суочавање са епидемијама и другим пријетњама по здравље људи

Објављено:

Заразне болести не знају за границе, а регионалном сарадњом се може адекватно и правовремено реаговати на изазове епидемија и других пријетњи по здравље људи, истакнуто је данас пред почетак завршне конференције пројекта "Јачање јавноздравственог одговора на епидемије и ванредне ситуације које прелазе границе држава" која је одржана у Бањалуци. 

Конференцију је организовао Институт за јавно здравство Републике Српске који је у претходном периоду реализовао овај пројекат у сарадњи са Заводом за јавно здравство Сисачко-мославачке жупаније и Институтом за јавно здравље Црне Горе.

Пројекат је подржало и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Конференцији је присуствовала помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Амела Лолић која је истакла значај успостављања прекограничне сарадње у области медицине, како би се заједничким снагама дао одговор на различите изазове.

"Кроз пројекат су рађене едукације, набављена је одређена опрема и уопште појачана је спремност да се помогне становништву и да се заштити здравље нашег становништва", навела је докторка Лолић.

Представник Института за јавно здравство Републике Српске Аљоша Ђудуровић рекао је да је здравствени систем уз помоћ овог пројекта значајно унапријеђен у борби против вируса и заразних болести кроз едукацију стручног кадра, те анализом лабораторијских преносника болести и набавком опреме.

"Вриједност пројекта је око милион евра, а у протекле двије године јачали смо капацитете из неколико области, када је ријеч о вирусима и заразним болестима", рекао је Ђудуровић.

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.