Sign In

Министар Шеранић: Подршка едукацији из области ургентне медицине и раду Ресусцитационог савјета Републике Српске

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић поручио је да ће ресорно министарство наставити да подржава едукацију кадра из области ургентне медицине и његе.

Уочи отварања првог Међународног конгреса Ресусцитационог савјета Републике Српске "Знање (НИ)ЈЕ ИЗБОР" у Бањалуци, он је рекао да су осим образовања кадрова у примарној и секундарној здравственој заштити, важни и законски оквири, као и изградња и опремање здравствених објеката.

"Имаћемо прилику да чујемо интересантне теме на овом конгресу и да видимо примјере како се ради када је ријеч о примарном спасавању живота и стабилизацији самих пацијената. Ресусцитациони савјет свакако има подршку Министарства и ово је наставак активности које континуирано реализујемо у овој области", рекао је министар Шеранић новинарима.

Представници Ресусцитационог савјета Републике Српске уручили су министру Шеранићу и захвалницу за подршку у раду овог савјета. 

Предсједник Ресусцитационог савјета Републике Српске Биљана Ћургуз рекла је да Конгрес окупља бројне здравствене стручњаке из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Словеније и Хрватске, те да је ово прилика за промовисање ургентне медицине на свим пољима.

"Ургентна стања имамо у свим гранама медицине, а фокус нам је посебно на едукацији лаика и ширег грађанства, те спасилачких професија, које долазе из МУП-а, спортских друштава и Горске службе спасавања, којима се може десити задесна ситуација и гдје је потребно хитно збрињавање. Тада учимо лаике како да дио посла ураде док не стигне екипа хитне медицинске помоћи", додала је Ћургуз.

Међународни конгрес Ресусцитационог савјета Републике Српске траје до недјеље, 25. септембра, а намијењен је свим здравственим радницима, док ће учесницима бити омогућено да осим усмених и постер презентација присуствују и показним и симулацијским радионицама.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.