Sign In

Одржан састанак Координационог тијела за планирање, спровођење и праћење активности везаних за појаву новог коронавируса 2019-nCoV у Републици Српској

Објављено:

​Чланови Координационог тијела за планирање, спровођење и праћење активности везаних за појаву новог коронавируса 2019-nCoV у Републици Српској одржали су данас састанак у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске. Тема састанака било је праћење реализације мјера из Акционог плана за поступање у случају појаве ризика/сумње за ширење новог коронавируса 2019-nCoV у Републици Српској. У Републици Српској за сада нема потврђених или сумњивих случајева обољелих од овог вируса. 

Настављају да се спроводе све мјере фокусиране на рано откривање евентуалних сумњивих случајева с циљем спрјечавања настанка и ширења болести изазване новим коронавирусом. 
Подсјећамо, Влада Републике Српске јуче је усвојила Информацију о појави новог коронавируса 2019-nCoV и предузетим активностима. 
Свим здравственим установама у Републици Српској упућене су препоруке за поступање с циљем спровођења адекватних мјера надзора над заразним болестима и достављена појединачна упутства за поступање са лицем које се ставља у здравствени надзор; образац за лица под надзором; упутство за поступање са лицем које се јавља у здравствену установу због симптома респираторне инфекције, а без претходног контакта са здравственом установом; упутство за поступање са лицима која су била у контакту са обољелим; упутство за поступак са путницима на аеродрому код којих постоји сумња на инфекцију новим коронавирусом. 
Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске је у сталном контакту са Канцеларијом Свјетске здравствене организације у БиХ.  
Институт за јавно здравство Републике Српске је доставио Граничној полицији Информацију о потреби надзора над путницима који долазе из покрајине Хубеи у Кини и препоруке за особе које путују у или из Кине или других подручја захваћених новим коронавирусом 2019-nCoV. Припремљено је упутство за поступање на аеродрому, у случају појаве сумње на инфекцију новим коронавирусом 2019-nCoV код путника. Издате су и препоруке за становништво као и путнике који долазе из Kине или путују у ову земљу. 
Координационо тијела за планирање, спровођење и праћење активности везаних за појаву новог коронавируса 2019-nCoV у Републици Српској има 11 чланова, експерата из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Института за јавно здравство Републике Српске, Фонда здравственог осигурања Републике Српске, Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске, Универзитетског клиничког центра Републике Српске, Ветеринарског института „Др Васо Бутозан“, Удружења доктора породичне медицине Републике Српске и Дома здравља Бањалука. 
Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да редовно информишу јавност о епидемиолошкој ситуацији у Републици Срској када је ријеч о новом коронавирусу.
Неопходно је да се становништво придржава превентивних мјера као што су избјегавање блиског контакта са особама који имају акутну респираторну инфекцију; особе које долазе из Кине и које имају симптоме респираторне инфекције (повишена температура, кашаљ, отежано дисање) и до 14 дана од повратка, треба да се јаве у надлежну здравствену установу ради правовременог лијечења и спречавања ширења болести; особе који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама те прати руке; често прање руку, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховом околином.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.