Sign In

Влада Републике Српске прихватила Информацију о појави новог коронавируса 2019-nCoV и предузетим активностима

Објављено:

​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да је Република Српска спремно дочекала појаву вируса корона у свијету, те да у Републици није евидентиран ниједан случај обољења нити сумње на тај вирус.
Министар Шеранић је на конференцији за новинаре након сједнице Владе Републике Српске, која је разматрала Информацију о појави новог коронавируса 2019-nCoV и предузетим активностима, истакао да је спроведен низ припремних активности.
"Након информација које су почеле да пристижу од Свјетске здравствене организације (СЗО) одрадили смо неколико припремних активности које се тичу логистике и организације. Именован је Координациони тим који управља овом ситуацијом у погледу пријема и обраде информација у вези са овим питањем. Развили смо и Акциони план који се редовно допуњује и на основу њега функционишемо", истакао је министар Шеранић.
Према његовим ријечима, Акциони план је припремљен на основу препорука СЗО и Европског центра за контролу болести, а све препоруке које они издају на дневној основи налазе се у том плану.
"Препоруке долазе у зависности од тога у којој фази појаве вируса корона се земља налази. Развили смо препоруке које подразумијевају координацију између Института за јавно здравство Републике Српске са здравственим установама и Здравственим инспекторатом. Свим здравственим установама су достављена упутства на основу којих извјештавају Институт, а затим Министарство добија информације које просљеђује СЗО", појаснио је министар Шеранић.
Он је нагласио да је у оваквим врстама инфекције најважнија препорука прање руку, поготово за особе које се налазе у контакту са неким ко је оболио од респираторне инфекције.
"Морамо да имамо надзор и пратимо све могуће случајеве појаве вируса корона и контакте са могућом обољелом особом. Препоруке се односе и на здрваствене раднике који морају да спроводе контроле инфекције у својим установама јер су они најизложенији могућем заражавању. Европски центар за контролу болести процијенио је ситуацију у Европи као средње ризичну и сходно томе се и ми понашамо", навео је министар Шеранић.
Министар Шеранић је рекао да је Влада Републике Српске разматрала и информације о инвестицијама у болнички сектор, које се односе на наставак реконструкције и опремања Болнице у Фочи и изградњу кардиохирургије у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, те констатовала да се ти редови одвијају у складу са планом.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.