Sign In

Министар Шеранић разговарао са представницима Удружења доктора породичне медицине Републике Српске

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић одржао је данас састанак у свом кабинету са представницима Удружења доктора породичне медицине Републике Српске на челу са предсједником овог удружења Драшком Купрешаком.

На састанку на којем су присуствовали и представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Фонда здравственог осигурања Републике Српске је било ријечи номенклатури здравствених услуга, као и примјени стандарда и норматива за примарну здравствену заштиту и плану мреже здравствених установа у Републици Српској са циљем да се не наруши баланс између доступности, квалитета и ефикасности пружања здравствених услуга за становништво.

Министар Ален Шеранић упознао је саговорнике са намјером Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, да у циљу досљедног спровођења Закона о здравственој заштити инсистира на активнијем и одговорнијем учешћу оснивача, односно општина и градова у раду домова здравља.

Разговарано је о изазовима са којима се суочила примарна здравствена заштита за веријеме пандемије вируса корона, као и изазовима у раду након тог периода, које се у првом реду односе на повећан број прегледа, као и пораст броја случајева масовних незаразних обољења, а посебно малигних болести.

На састанку је посебно било ријечи о реорганизације домова здравља у циљу усмјеравања дјелатности ка промоцији здравља и превенцији болести, али и оснивању едукативних центара. Наглашено је да је направљен велики помак доношењем нових закона у области здравства, посебно Закона о здравственој заштити и Закона о обавезном здравственом осигурању у чијем креирању је активно учествовало и Удружење доктора породичне медицине Републике Српске.

Саговорници су се сложили да је увођење трезорског начина пословања у домове здравља направило значајне помаке у финансијској дисциплини, а да ће се у будућности посебна пажња посветити планирању кадра за примарну здравствену заштиту, у првом реду специјалиста породичне медицине, али и субспецијализација за примарну здравствену заштиту.

Данашњи састанак организован је у оквиру консултација министра здарвља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића са партнерским организацијама како би се сагледали резултати рада у претходном периоду и направили планови за будућност. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.