Sign In

Министри Шеранић и Лончар увјерени у важност вакцинације за контролу над вирусом корона

Објављено:

​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима боравио је данас у радној посјети Министарству здравља Републике Србије, гдје се сусрео са министром Златибором Лончаром.

Током састанка разговарано је о епидемиолошким мјерама које су на снази у Републици Српској и Републици Србији, те наглашено да је њихова пуна примјена посебно важна у условима када степен вакцинисаности становништва против COVID-19 није на задовољавајућем нивоу.

Посебна пажња током разговора посвећена је ставовима становништва и прихватању вакцинације као мјере од највећег значаја за контролу над вирусом корона, начинима на које би се у наредном периоду подстакао што већи одзив на имунизацију, као и питањима евентуалног увођена „ковид пропусница" како је то већ урађено у многим земљама Европе.

Саговорници су се усагласили да је и даље неопходно, са стручног становишта, информисати грађане о добробитима вакцинације, како за појединца, тако и за заједницу.

Министри су размијенили мишљења и о начинима организације здравствених система за прихватање и збрињавање повећаног прилива пацијената који су обољели од COVID-19 у току јесени, али и начинима да се да подстрек здравственим радницима за наставак борбе против епидемије. Наглашено је да је истовремено потребно организовати здравствену заштиту за становнике који се у здравствени систем јављају због других симптоматологија, у складу са хитношћу.  

Током дана, министар Ален Шеранић са сарадницима је посјетио и Институт за јавно здравство Србије „Др Милан Јовановић Батут гдје је са руководством ове установе, на челу са вршиоцем дужности директора Верицом Јовановић, разговарао о даљем спровођењу процеса вакцинације становништва у Републици Српској и Републици Србији, потреби повећања обухвата имунизацијом, као могућностима давања треће дозе вакцина против COVID-19.

Посјета министра Алена Шеранића Министарству здравља Србије дио је активности на јачању сарадње ова два министарства, договорених током заједничке сједнице влада Републике Српске и Републике Србије, одржане у мају у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.

Састанцима у оквиру радне посјете Београду присуствовао је и господин Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, које у континуитету пружа снажну подршку сарадњи институција Републике Српске и Републике Србије.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.