Sign In

Стручни састанак за заједничко планирање отпуста из болница лица са проблемима у менталном здрављу

Објављено:

​Представници Министарства здравља и социјалне заштите РепубІике Српске и Асоцијације ХУ/Пројекта менталног здравља у БиХ, уз присуство представника Психијатријске болнице Соколац, Универзитетске болнице Фоца, Завода за форензичку психијатрију Соколац, Дома за лица са инвалидитетом Вишеград, као и домова здравља и центара за социјални рад ове регије данас у Источном Сарајеву одржавају заједнички састанак на тему заједничког планирања отпуста из болница лица са проблемима у менталном здрављу. 

Пројекат менталног здравља у Босни и Херцеговини Фаза три, који имплементира Асоцијација XY заједно са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и Федералним министарством здравства, уз подршку Владе Швајцарске, наставља пружати подршку у спровођењу Реформе менталног здравља, а у складу с политикама и стратегијама о менталном здрављу.

У оквиру очекиваног исхода израђен је и пробно примјењен Модел заједничког планирања отпуста из болница за лица са сметњама у менталном здрављу у Републици Српској. Модел отпуста се дефинише методологија координације међу професионалцима унутар система заштите менталног здравља у циљу повезивања пацијента с одговарајућим услугама и службама у заједници како би се осигурао континуитет бриге те смањење вјероватноће за погоршањем или поновним пријемом у болницу непосредно након завршеног болничког лијечења. Донесен је и легислативни оквир за примјену и одрзивост Модела и то путем Закона о заштити менталног здравља у Републици Српској и Правилника о заједничком планирању отпуста лица са сметњама у менталном здрављу у Републици Српској.

Како би се осигурала одрживост примјене Модела слиједи одржавање заједничких састанака између представника сва три нивоа система заштите менталног здравља и социјалне заштите, с циљем представљања досадашњих резултата и успостављање оквира за примјену Модела заједничког планирања отпуста из болнице за лица са сметњама у менталном здрављу у Републици Српској.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.