Sign In

Препоруке за путнике у вези са новим коронавирусом

Објављено:

​​​Препоруке за особе које путују у Кину или друга подручја захваћена новим коронавирусом 2019-nCoV


У току је епидемија респираторне болести узроковане новим коронавирусом (2019-nCoV) у кинеском граду Вухан (Wuhan), провинција Хубеи (Hubei).
Потврђено је ширење болести са човјека на човјека 
Случајеви болести су потврђени и у осталим дијеловима Кине. 

Свjетска здравствена организација и Европски центар за контролу болести за сада не препоручују ограничавање путовања, под условом да се приликом путовања поштују мјере предострожности.
Кинеске здравствене власти савjетују да се не путује у град Wuhan док епидемиолошка ситуација не буде мирна. 
Путницима који из Републике Српске путују у Кину или друга подручја захваћена новим коронавирусом, препоручујемо да поштују сљедеће мјере:
• Избјегавати контакт са болесним особама, нарочито особама, које имају симптоме респираторних инфекција.
• Избјегавати контакт са животињама (живим или мртвим) и одлазак на тржнице са животињама.
• Не јести сирове или недовољно термички обрађене намирнице животињског поријекла (намирнице животињског поријекла користити само довољно прокуване или печене). 
• Често прати руке сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди. Ако сапун и вода нису доступни, треба користити дезинфекционо средство на бази алкохола, након што се уклони видљива нечистоћа сa руку. 
• Обавијестити свог доктора уколико путујете у Кину или друге земље захваћене новим коронавирусом. Ово се посебно односи на старије особе и особе са хроничним обољењима, које имају већи ризик да добију озбиљнију форму болести или компликације.
• У случају појаве респираторних симптома (повишена температура, кашаљ, отежано дисање), одмах потражите помоћ у здравственој установи, али се особљу те установе прво јавите телефоном.
 
Препоруке за путнике који путују из Кине или других подручја захваћених новим коронавирусом 2019-nCoV

Водећи симптоми респираторне инфекције изазване новим коронавирусом су:
повишена температура, 
кашаљ 
отежано дисање 

Уколико се ови симптоми јаве у току боравка у Кини или другом подручју захваћеном новим коронавирусом 2019-nCoV, или унутар 14 дана по повратку, потребно је да:

• Одмах потражите  помоћ у здравственој установи. У здравствену установу се прво јавите телефоном и обавезно напомените своје недавно путовање и симптоме болести. Уколико немате изабраног доктора у мјесту боравка, контактирајте (прво телефонски) хитну помоћ или надлежног епидемиолога.
• Немојте путовати болесни.
• Избјегавајте контакт с другим особама. Ако то никако није могуће, носите хируршку маску која покрива нос и уста док сте у контакту са другим особама.
• Приликом кихања и кашљања покријте уста и нос једнократном папирном марамицом, коју након употребе одмах баците, или рукавом (никако рукама). 
• Често перите руке сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди. Ако сапун и вода нису доступни, користити дезинфекционо средство на бази алкохола, након што сте претходно уклонили видљиву нечистоћу с руку. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.