Sign In

У Републици Српској се опоравило 658 особа од новог вируса корона

Објављено:

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске извршено је тестирање 328 лабораторијских узорака, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код 14 особа у Републици Српској.

Ријеч је о осам мушкарца и шест жена. Три мушкарца су средње животне доби, три млађе и два старије животне доби. Четири женске особе су млађе животне доби и двије старије. 

Према мјесту пребивалишта пет особа је из Бањалуке, пет из Приједора и по једна особа је из Кнежева, Котор Вароши, Козарске Дубице и Теслића.  

Једанаест особа је имало контакт са претходно потврђеним случајевима, док три особе нису могле да наведу јасну епидемиолошку везу са позитивним лицем. Три особе су хоспитализоване, док ће остали бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама. 

У оквиру активног надзора, у протекла 24 часа, тестирано је 18 здравствених радника из Градишке, Приједора и Добоја, a нови вирус корона потврђен је код пет медицинских сестара и техничара из Болнице у Приједору. Ријеч је о особама које су биле у контакту са здравственим радником код којег је раније потврђен тест на нови вирус корона и који се у складу са процедуром од тада налазе у изолацији. Тестирани су и сви остали радници са овог одјела Болнице у Приједору који су негативни. Такође, тестиранo je и девет васпитача из дјечијег вртића из Српца и ови налази су негативни.  

До сада је у Републици Српској потврђено 1.292 случаја вируса корона, а укупно су преминуле 93 особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона. 

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (SARS-CoV-2) тестирано укупно 22.006 особа, а опоравило се укупно 658 особа.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 81 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализована је 35 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији девет пацијената. 

Код три пацијента здравствено стање захтијева респираторну подршку, један пацијент је на неинвазивном моду механичке вентилације, а један пацијент има подршку кисеоничке маске. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 13 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 19 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом. 

У Болници „Свети Апостол Лука“ у Добоју збринуто је 53 пацијента са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње 14 пацијената, у Болници „Доктор Младен Стојановић“ у Приједору 17 пацијената и у Универзитетској болници у Фочи  четири пацијента, и у Болници у Градишци је пет пацијената.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налазе се 142 особе, 17 особа је у Студентском дому у Требињу, двије особе су у Дому ученика у Бијељини и 24 особе су у Дому ученика у Добоју.

У објектима за изолацију у Зворнику, Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 4.982 особе, а надзор је завршен код 28.565 особа. 

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.