Sign In

Mинистар Шеранић разговарао са амбасадором Сатлером

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима разговарао је данас у свом кабинету са амбасадором Јоханом Сатлером (Johann Sattler), шефом Делегације Европске уније и специјалним представником ЕУ у БиХ.

Разговарано је о мјерама које су у Републици Српској предузете поводом појаве SARS-CoV-2 вируса, са нагласком на напоре који се предузимају да се обезбиједи вакцинација.

Министар Шеранић је рекао да је до сада завршена вакцинација запослених у ковид одјељењима у здравственим установама у Републици Српској, те да се очекује долазак нових количина вакцина, како би се процес вакцинације наставио у складу са Планом вакцинације против COVID-19. Министар је нагласио и да Република Српска у наредним фазама вакцинације планира да примијени протоколе организације који се већ успјешно користе у Србији.

Амбасадор Сатлер је поручио да је пандемија вируса корона један од највећих изазова са којим се суочава како читав свијет, тако и БиХ, те да је потребан проактиван и координисан приступ у глобално отежаним околностима дјеловања.

Саговорници су се сложили и да Европска унија може пружити значајну подршку процесу вакцинације омогућавајући набавку дијела потребне опреме и вакцина, те да Република Српска може да рачуна и на такву подршку.

Министар Шеранић је захвалио амбасадору за донације у медицинској и заштитној опреми које је у протеклих годину дана Европска уније упутила здравственом систему у Републици Српској, подсјетивши да су оне дистрибуисане болницама и домовима здравља. 

На састанку је било ријечи и о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, а министар Шеранић је оцијенио да су тренутни индикатори епидемије добри, те је изразио наду да ће се, уз вакцинацију, бити у прилици да се епидемија још боље контролише у току ове године.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.