Sign In

Министар Шеранић разговарао са амбасадором Републике Словеније у БиХ

Објављено:

​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је данас у свом кабинету са амбасадором Републике Словеније у БиХ Зорицом Букинац. 

Током састанка наглашена је одлична сарадња коју остварују Универзитетски клинички центар Републике Српске и Универзитетски клинички центар Љубљана, те значај подршке коју развоју интензивне његе пацијената у Бањој Луци у протеклим годинама пружају стручњаци из Словеније. 

Министар Шеранић је захвалио за ову значајну стручну подршку колега из Словеније, те додао да је пандемија вируса корона одгодила планове за интензивнију сарадњу, која ће сигурно бити реализована у будућности. Он се нада да би ова година могла бити искоришћена за додатно билатерално увезивање, како би се сарадња надоградила и учврстила за наредни период. Министар је нагласио да ће Република Српска пратити добра искуства Словеније и када је у питању транзиција у области сестринства и акушерства у Републици Српској, са циљем приближавања европској пракси.

Разговарајући о изазовима и досадашњим искуствима када је у питању сузбијање ширења вируса корона, као и предстојећој вакцинацији, министар Шеранић је нагласио да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској стабилизована, те да охрабрују подаци о паду броја особа обољелих од COVID 19 којима је потребно болничко лијечење. 

Министар Шеранић је навео да Република Српска очекује испоруку првих већих количина вакцина против COVID 19 половином фебруара, након чега би требало да крене и масовнија вакцинација. Подсјетио је да Република Српска није ишла са честим промјенама мјера за сузбијање вируса, већ се фокусирала на суштинску контролу њиховог спровођења. 

Амбасадор Букинац је пренијела честитке и признање за начин на који је здравствени систем у Републици Српској одговорио на пандемију вируса корона, посебно када је у питању комуникација са грађанима.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.