Sign In

Министри Шеранић и Селаковић разговарали о сарадњи у области социјалне заштите

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић сусрео се данас у свом кабинету са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Николом Селаковићем.

Разговарано је о сарадњи институција Републике Српске и Србије, а посебно у области квалитета социјалне заштите, те  о практичној сарадњи здравствених и установа социјалне заштите.

Министар Ален Шеранић рекао је да је Република Српска спремна за израду социјалне карте, што је посао који је Србија претходно завршила и са Републиком Српском несебично дијели искуства у уређивању ове комплексне области.

"Настављамо заједнички рад и у области квалитета социјалне заштите и оно што је врло важно јесте спровођење међународне класификације инвалидитета са аспекта праведности и расподјеле свега што слиједи према овим угроженим и осјетљивим категоријама", рекао је министар Шеранић након састанка.

Он је додао да је прихватио позив за узвратну посјету министру Селаковићу.

Селаковић је рекао да ће у наредном периоду бити дефинисан и текст споразума између два министарства у области социјалне заштите који би требало да буде потписан на наредној заједничкој сједници влада Републике Српске и Србије.

Он је понудио помоћ када је ријеч о дигитализацији у области социјалне заштите, јер је Србија донијела законе о успостављању регистра социјалне карте и успоставила информациони систем који омогућава дигитализацију 512 различитих врста поступака које грађани остварују у оквиру центара за социјални рад.

"Социјална карта има за циљ праведнију и бољу расподјелу средстава које држава улаже у област права у социјалној заштити. Наша искуства су добра и богата. Са тим искуствима стојимо на располагању Републици Српској", поручио је Селаковић.




Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.