Sign In

Очекује се скора примјена вакцина против ХПВ-а у Републици Српској

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је значај увођења вакцине против хуманог папилома вируса (ХПВ) у Републици Српској, јер ће омогућити да се смањи појава карцинома грлића материце.

Министар Шеранић очекује да ће примјена ове вакцине почети у марту, те да ће она бити бесплатна за дјевојчице од 11 до 14 година, као и за дјечаке тог узраста, који такође оболијевају од карцинома других врста.

"Имамо прилику да користимо деветовалентну вакцину, коју користи цијели свијет. Вакцина је потпуно ефикасна и безбједна", рекао је министар Шеранић, који је данас у Бањалуци учествовао на првом стручном састанку за гинекологе, педијатре, те специјалисте породичне медицине и епидемиологе о примјени ове вакцине у Републици Српској.

Он је напоменуо да ће вакцина бити доступна и за друге категорије, уз одређену надокнаду, те да ће се у наредном периоду тражити начин како да се прошири оквир категорија који могу примијенити бесплатно вакцину.

Начелник Клинике за гинекологију и акушерство у Универзитетском клиничком центру Републике Српске Весна Ећим - Злојутро рекла је да су поражавајући подаци о броју обољелих и умрлих жена у Републици Српској и БиХ од карцинома грлића материце.

"Прошле године је била 21 жена на 100.000 становника, а прије двије године 23 на 100.000 становника. Вакцина је тек први корак који ће допринијети да се ови бројеви у будућности смање", рекла је професорица Ећим - Злојутро.

Она сматра да ови подаци указују на низак ниво знања о полно преносивим болестима и начинима превенције.

"Вакцинација овом вакцином не значи да не треба и даље водити рачуна о здрављу и радити контроле. Она и даље захтијева редовне прегледе, али даје много већу шансу да се не оболи", наглашава она.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да се вакцина против ХПВ-а може примијенити код узраста девет и више година, те да је уобичајена граница до 25 година, али да се може давати и до 45 година.

"Ефикасност вакцине је убједљиво највећа када се прими у млађој доби и много више доприноси смањењу појаве карцинома грлића материце", рекла је Аћимовић, која је и помоћник директора Института за јавно здравство Српске.

Она је навела да ће вакцина у Републици Српској бити бесплатна за узраст од 11 година до навршених 15, те да се она у овом узрасту прима у двије дозе у надлежном дому здравља.

"За друге, који не припадају категорији која има право на бесплатну вакцину, вакцинација ће се обављати у Институту за јавно здравство Републике Српске", навела је Аћимовић.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.