Sign In

Министар Шеранић одржао састанак са представницима Струковног синдиката доктора медицине

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима, одржао је данас састанак са представницима Струковног синдиката доктора медицине на челу са предсједником овог синдиката Јовицом Мишићем.

Министар је подсјетио да је само у прошлој години у три наврата повећавана плата запосленима у јавним установама у области здравства, како кроз измјене закона тако и повећањем цијене рада. Он се захвалио представницима синдиката на конструктивној сарадњи и напоменуо да је потребно проналазити дугорочна рјешења за стабилност здравственог система у виду додатних извора прихода, а да је Влада Републике Српске у претходном периоду учинила много на побољшању економско-социјалног положаја радника.

Разговарано је и о системским рјешењима која се тичу дефинисања дјелатности у здравству, стандарда и норматива, плана мреже здравствених установа, као и унапређења сестринске професије кроз струковна удружења, те жељи синдиката да се укључе у ове процесе. Наглашено је очекивање да ће се у наредном периоду превазићи потешкоће настале приликом примјене интегрисаног здравственог информационог система у примарној здравственој заштити.  

Саговорници су се сложили да је у наредном периоду потребно радити на планирању кадра у здравству, едукацији и компетенцијама, а посебно на преузимању активније улоге општина и градова у јачању примарне здравствене заштите и препознавању потреба медицинског кадра, што је обавеза локалних заједница према Закону о здравственој заштити Републике Српске.  

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.