Sign In

Министар Шеранић разговарао са министарком здравља Србије Даницом Грујичић

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је данас у свом кабинету са министарком здравља Србије Даницом Грујичић. 

Састанку су присуствовали директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустирић, као и представници Републичког фонда за здравствено осигурање Србије.  

Током првог званичног сусрета, министри су размијенили мишљења о организацији здравствене заштите и начинима да се она унаприједи у Републици Српској и Србији, али и моделима и могућностима за наставак сарадње у области здравства. 

Заједнички је оцјена да је најважније организовати примарну здравствену заштиту, њену директну везу са секундарним и терцијарним нивоом система, а како би у најбржем року било којем пацијенту у Републици Српској или Србији била пружена адекватна медицинска помоћ.

"Разговарали смо о начиним на који можемо синхронизујемо наше активности за даљи развој здравства и у Србији и у Републици Српској", рекла је министарка Грујичић у Бањалуци, додајући да се разговарало и о размјени кадра и сарадњи која треба да се настави. 

Она сматра и да је веома значајно створити простор за младе људе да се запосле на овим просторима. 

Када је ријеч о модернизацији и дигитализацији здравственог система Србије, министарка Грујичић је навела да је олакшан посао љекарима и другим здравственим радницима, те нагласила да је веома битна заштита података.

Она је нагласила и да је породично везана за Републику Српску, те да је због тога њена преданост сарадњи са Републиком Српском још израженија.

Министар Шеранић је навео да је и Република Српска опредијељена да унаприједи примарну здравствену заштиту, односно дио рада доктора породичне медицине како би грађани имали адекватну здравствену заштиту.

Говорећи о специјализацији и супецијализацији стручњака из Републике Српске који дио програма едукације обављају у Србији, министар Шеранић је навео да ће та пракса бити настављена.

Он је прецизирао да је на састанку разговарано и о могућности додатног здравственог осигурања, те о даљој сарадњи фондова осигурања Републике Српске и Србије.

Он је рекао да ће бити настављена и сарадња у области онкологије, заједнички послови, те рад са младима што је опредјељење и Републике Српске. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.