Sign In

Одржан састанак са представницима Удружења дистрофичара регије Бањалука

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима састао се данас са представницима Удружења дистрофичара регије Бањалука како би се разговарало о иницијативи овог Удружења за измјену Правилника о условима за оснивање установа социјалне заштите и обављање дјелатности социјалне заштите.

Министар Шеранић подсјетио је да је Правилник о условима за оснивање установа социјалне заштите и обављање дјелатности социјалне заштите на снази од 2017. године, те да је донесен управо у консултацији са стручном јавношћу, удружењима и савезима, а да је његов циљ постизање квалитета услуга социјалне заштите и њихово прилагођавање реалним потребама корисника.

„Као и код сарадње са свим осталим удружењима и савезима, и овдје нам је циљ да помогнемо код испуњавања услова за обављање дјелатности, јер је регистрација, односно поступак утврђивања испуњености услова по питању простора, кадра и опреме, као и код услуга у здравственој заштити, предуслов за стручни надзор и обезбјеђење сигурних и квалитетних услуга у социјалној заштити. У том смислу спремни смо да помогнемо у свом домену, те да ово Удружење што прије испуни све услове за дјелатност и услуге које пружа корисницима у складу са Правилником", поручио је министар Шеранић.

Он је подсјетио да су услови који су прописани Правилником исти као и у земљама региона и да су базирани на стручним принципима, који су веома важни када је у питању пружање услуга за ову осјетљиву категорију друштва.

Такође је наглашено да, у конкретном случају, корисницима ове услуге није ускраћено нити угрожено право на персоналну асистенцију, које реализује Центар за социјални рад признајући то право корисницима који испуњавају услове који су прописани одлуком локалне заједнице. У Бањалуци, истовремено, дјелују и други пружаоци ове услуге коју сви корисници, који испуњавају услове, могу да остваре. 

Представници овог Удружења, као пружаоци услуга персоналне асистенције, нагласили су да нису задовољни цијеном ове услуге, коју финансирају локалне заједнице, а које су донијеле одлуку за пружање овог проширеног права. 

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске подсјећа да није орган надлежан за признавање права на персоналну асистенцију корисницима, него се стара о томе да као и остале услуге социјалне заштите и ова буде у складу са стручним стандардима, легислативом и у најбољем интересу корисника, те је у том смислу увијек отворено за сарадњу, стављајући у први план потребе корисника, што је и данас наглашено. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.