Sign In

Министар Шеранић разговарао са представницима синдиката у здравству

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима, одржао је данас низ састанака са представницима синдиката у здравству на којима је разговарано о постигнутим резултатима у претходном периоду, заједничким активностима и плановима за наредни период. 

Током данашњих састанака министар Шеранић се састао са представницима Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске, Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске и Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске, а с крајем ове седмице биће организован и састанак са представницима Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске.

Министар се захвалио представницима синдиката на конструктивној сарадњи и напоменуо да Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске остаје посвећено да са Фондом здравственог осигурања Републике Српске проналази дугорочна рјешења за стабилност здравственог система, као и економско-социјалног положаја радника. Подсјетио је да је само у прошлој години три пута повећавана плата запосленима у јавним установама у области здравства, како кроз измјене закона тако и повећањем цијене рада. Разговарано је и о организацији анализе плата, буџета и раста цијена, а која би требало да буде спроведена у другом кварталу 2023. године према споразуму из јуна прошле године, као и жељи свих синдиката да се укључе у овај процес. 

На састаницима је посебно било ријечи о новим законским рјешењима која ће се тицати дјелатности у здравству и посебно унапређења сестринске струке кроз струковна удружења, континуирану едукацију овог кадра, као и активну улогу здравствених установа у домену унапређења ове професије и компетенција. 

Саговорници су се усагласили да је направљен велики помак доношењем нових закона у области здравства, посебно Закона о здравственој заштити и Закона о обавезном здравственом осигурању, те да је у претходном периоду учињен значајан помак у препознавању потреба медицинског кадра и адекватног вредновања рада. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.