Sign In

У Републику Српску је стигло 25.000 доза вакцина Спутњик В

Објављено:

​У Републику Српску испоручено је још 25.000 доза вакцина Спутњик В, набављених за потребе имунизације становништва против COVID1-19. Вакцине је у кругу добављача, предузећа „Крајинагруп" у Бањалуци, дочекао министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Министар Шеранић истакао је да у питању 25.000 доза прве компоненте руске вакцине, док се у наредним данима очекује и долазак 25.000 доза друге компоненте. Он је прецизирао да је добављачу одобрена и додатна набавка више од 1.300 доза друге компоненте ове вакцине, како би се надомијестиле вакцине које у Приједору нису искориштене због прекида хладног ланца, те да се допремање тих количина очекује до краја седмице.

- У наредној седмици очекујемо испоруку и кинеске вакцине, као и донацију од 50.000 доза кинеске вакцине за БиХ, од чега ће Републици Српској припасти нешто више од 18.000 доза. Очекујем да бисмо са одређеном количином кинеских и руских вакцина, почетком маја имали нешто више од 100.000 доза на располагању – каже министар Шеранић.

Министар Шеранић је напоменуо да се у мају очекује испорука одређене количине вакцина из пројекта Европске комисије, гдје би Републици Српској требало да припадне 16.000 доза вакцине "фајзер".

"Имамо најаву из `Ковакс` механизма да би у БиХ требало да стигне нешто више од 90.000 доза вакцина, од чега је 32.000 доза за Републику Српску. Чим прихватимо те вакцине и оне добију контроли налаз Агенције за лијекове, оне ће бити упућене према вакциналним центрима", објаснио је министар Шеранић.

Он је додао да је у Српској до сада вакцинисано више од 30.000 људи првом дозом вакцине, док је 3.000 особа вакцинисано и ревакцинисано у Србији.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.