Sign In

Мјере су потребне јер и капацитети здравства имају своја ограничења

Објављено:

​Поводом обиљежавања Свјетског дана здравља данас су Универзитетски клинички центар Републике Српске, гдје се већ годину дана лијечи највише пацијената обољелих од COVID-19 у Републици Српској, посјетили министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, шеф канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Фабио Скано, као и директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић. 

Са генералним директором УКЦ Републике Српске Владом Ђајићем посјетили су више одјељења и увјерили се на који начин се у овој установи збрињавају пацијенти обољели од COVID-19.

Скано је рекао да је у УКЦ-у урађено све да пацијенти буду што боље и организованије збринути, што показује и флексибилност те установе.

Скано је нагласио да су епидемиолошке мјере битне да се што прије сузбије и обузда епидемија, како би се смањио притисак на здравствени систем. Он је рекао да је вирус повећао постојеће неједнакости у друштвима, те посебно погодио најугроженије. 

Министар Ален Шеранић је рекао да је у УКЦ урађена трећа реорганизација, према којој је "убачено" 100 до 150 нових кревета за лијечење пацијената.

"Направљена су нова три система за тријажу и тачно прераспођељујемо пацијенте сходно њиховом здравственом стању да би се олакшао рад у УКЦ-у и на најбољи начин збрињавали обољели", рекао је Шеранић.

Он је додао да је сличан посао урађен у другим болницама Српске.

"Мјере су потребне јер нам људи умиру од вируса и немојте зарад њих да чинимо оно што не би требало. Мјере су свима познате, капацитети здравства су спремни, али имају своја ограничења", рекао је министар Ален Шеранић.

Он је истакао да остаје забрана окупљања и друге забране и додаје да је појединац онај који спроводи мјеру и утиче на то како ће се болест рефлектовати и пренијети.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.