Sign In

Вакцинација против ХПВ-а као превенција карцинома

Објављено:

Представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство Републике Српске представли су данас у Источном Сарајеву вакцинацију протов хуманог папилома вируса која ускоро треба да почне у Републици Српској.

О важности ове врсте вакцинације у превенцији карцинома, посебно карцинома грлића материјце, као и начину на којиј ће се вакцинација спроводити у Републици Српској упознали су окупљене представнике здравствених установа и основних школа из Сарајевско-романијске регије. 

Ово је друга регионална радионица коју организује Министарство у сарадњи са Институтом, те уз подршку Канцеларије УНФПА у БиХ, са циљем пружања потребних информација у вези са овом вакцинацијом. 

Помоћник министра за здравствену заштиту Милан Латиновић истакао је да је Влада Републике Српске обезбиједила финансијска средства за набавку деветовалентне вакцине против хуманог папилома вируса, те да је препоручена вакцинација за дјевојчице и дјечаке узраста 11-14 година за које је ова вакцина и бесплатна. Ова вакцинације ће се одвијати посредством домова здравља у Републици Српској.

Према његовим ријечима, годишње у Републици Српској, у просјеку, од карцинома грлића материце оболи 200 жена, а 50 умре. Најчешћи узрочник овог карцинома је управо хумани папилома вирус.

Латиновић је истакао да Влада Републике Српске од 2012. године спроводи активности ради унапређења знања и предузимања мјера у борби против опасних болести као што је карцином грлића материце.

"Ово је добра прилика да је искористимо како бисмо једноставно процедуром превенције, вакцинацијом, спријечили врло тешке посљедице по здравље наших грађана", рекао је доктор Латиновић у Источном Сарајеву.

Специјалиста епидемиологије у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић истакла је да се примјена вакцине очекује веома брзо, јер је према информацијама добављача, увезена и чека се да буду одрађене потребне анализе.

"Почињемо радити промоције и едукације здравствених радника прије употребе вакцине. Морамо имати на уму да вакцинација није интерес само здравственог система, него државе и из тог разлога је Влада Републике Српске обезбиједила ову вакцину", истакла је Аћимовићева.

Она је напоменула да су земље које већ користе вакцину и раде добре превентивне прегледе, успјеле да смање учесталост карцинома грлића материце, а одличан примјер за то је Словенија.

"Вакцина је најефикаснија када се даје код млађих особа, што показују студије, а то је и превентивна мјера. Најбоље је да се спроведе прије него што дође до заражавања. Зато морамо постићи значајан обухват вакцинацијом младих у доби до 15 година", истакла је Аћимовићева.

Она је додала да ова вакцина нема никакве различите контраиндикације од других вакцина које су тренутно у програму вакцинације.

"Пуно људи је заинтересовано за вакцинацију зато што је вриједност вакцине огромна. Не само да спречава инфекцију, него и настанак малигних болести и то јој даје велики значај. Моја порука је да вакцинације дјеце никада не треба да буде једнострана одлука родитеља, него у њу треба укључити и дјецу, јер то треба да буде заједничка одлука", додала је Аћимовићева.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.