Sign In

Министар на састанку са новоименованим шефом Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Фабијом Сканом

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић састао се данас са делегацијом Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ на челу са новоименованим вршиоцем дужности шефа Канцеларије Фабиом Сканом (Fabio Scano). 

Разговарано је о мјерама предузетим поводом појаве новог корона вируса и констатовано да су у  Републици Српској предузете значајне мјере и да је неопходна даља подршка у спровођењу процеса вакцинације против COVID 19.

Господин Скано је честитао министру Шеранићу на почетку процеса вакцинације, посебно због чињенице отежане набавке вакцина на глобалном нивоу, изразивши наду да ће се имунизација наставити планираном динамиком.   

Министар Шеранић је нагласио да је сада у приоритету спровођење Плана вакцинације против COVIDA 19 у Републици Српској те да ће у том процесу бити кључан континуитет у обезбјеђивању потребних количина вакцина. Министар је изразио забринутост чињеницом да вакцине из COVAX механизма још нису стигле у Републику Српску и спорости цјелокупног процеса.

На састанку је било ријечи о новим сојевима вируса и подршци коју је Свјетска здравствена организација дала Институту за јавно здравство Републике Српске када је у питању набавка опреме за секвенционирање вируса, а наредном периоду у плану је едукација од стране експерата Свјетске здравствене организације.  

„Због тога је важно то што смо остали при личним мјерама заштите и што се оне у највећој мјери спроводе, јер тако штитимо здравље становништва без обзира који је сој у оптицају", поручио је министар Шеранић.

Представници Свјетске здравствене организације изразили су задовољство спроведеним мјерама и досадашњим активностима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Института за јавно здравство Републике Српске и здравствених установа везаних за појаву новог вируса корона, а наглашена је потреба наставка сарадње у размјени информација и праћењу пандемије.   

Министар Шеранић упознао је представнике Свјетскe здравствене организације са  мјерама надзора које се још увијек спроводе. Разговарано је и о повратку здравственог система у пуни капацитет и будућем унапређењу пружања осталих здравствених услуга становништву уз мјере превенције ширења вируса.

Наглашено је да Република Српска може да рачуна на даљу подршку Свјетске здравствене организације у спровођењу противпандемијских мјера. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.