Sign In

Иницијатива Представништва Републике Српске: Становници Солуна уче српски језик

Објављено:

Изузетна иницијатива Представништва Републике Српске у Грчкој пружа могућност десетинама становника Солуна да науче српски језик.

- Ради се о заједничком подухвату намењеном грађанима Солуна, који  ће им олакшати приступ у области туризма, а осим тога, учећи српски језик и културу Републике Српске, полазници ће имати прилику да сазнају колико тога заједничког имају наша два народа - каже Јелена Јовановић Атанасиоу, шеф Представништва Републике Српске у Грчкој.

- Од изузетног је значаја да многи Грци, становници Солуна, знају да користе овај језик. Изузетно нам је драго што је дошло до ове сарадње и нарочито се радујемо што су места попуњена и пре него што су часови уопште почели. Циљ нам је да у будућности имамо много таквих примера сарадње - рекао је Констандинос Зервас, градоначелник Солуна.

Програм се одржава у сарадњи са Управом за образовање и спорт општине Солун.

- Чињеница је да Центар за перманентно образовање Општине Солун као и досад уводи нешто ново, а то је још један балкански језик, који је побудио изузетно интересовање. Имамо много српских туриста, па су и на сам помен да ће бити организован такав курс, у веома кратком року, сва места попуњена - Димитра Акритиду, начелница за образовање општине Солун.

- Искрено говорећи, везе између српског и грчког народа су нераскидиве и необјашњиве. Изузетно ми је драго, јер као посланик учествујем у скупштинској групи пријатељства између наша два народа.  Помно пратимо ову изузетно битну иницијативу Представништва Републике Српске у Солуну и желимо да подржимо сваки покушај који наше нације приближава заједничком циљу - сматра Јоргос Арванитидис, посланик у грчком парламенту.

- Ми смо већ започели сарадњу и поздрављамо ову иницијативу, јер, будући да ће страница тхессалоники.травел бити преведена на српски језик, не можемо а да не подржимо његово учење, како би и наши људи и сви други који долазе имали могућност да страницу читају на још једном језику, уз других седам који већ постоје. Треба им рећи једно велико браво - казала је Вула Патулиду, замјеница гувернера Солуна.

Бесплатни часови српског језика у трајању од два школска часа се одржавају два пута недељно, сваког понедељка и четвртка до краја маја.

Извор: АТВ
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.