Sign In

О невидљивим херојима Грчке у „Јутарњем програму“ РТРС-а

Објављено:

Видео позив о невидљивим херојима Грчке изазвао је бројна реаговања и емоције. У само неколико дана од првог емитовања до данас стигле су и стижу поруке подршке овом пројекту. Видео је објавило Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу а пренијели су га бројни портали у Републици Српској, Србији и Грчкој.

Тим поводом, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић гостовао је у „Јутарњем програму" Радио телевизије Републике Српске гдје је, заједно са шефом Представништва Републике Српске у Грчкој Јеленом Јовановић, причао о потрази за грчким херојима и наредним корацима.

„Министарство је подржало идеју Представништва Републике Српске у Грчкој и жеља нам је да у наредном периоду пронађемо све оне невидљиве хероје Грчке који су за вријеме рата угостили нашу дјецу. Реакције су заиста велике и емотивне, како од људи из Републике Српске који су боравили у Грчкој, тако и од Грка који су били домаћини нашим људима. Циљ је да све те људе, њихове приче и свједочанства забиљежимо и да у коначници направимо један документарни филм о нашим људима који су боравили тамо. Морам признати да смо очекивали велике реакције, али у оволиком броју баш и не. Људи гледају веома позитивно на читаву причу и присјетили су се времена када су боравили у Грчкој, доживјели топлину њиховог народа и једну несебичну и дарежљиву подршку наших грчких пријатеља.", рекао је министар Клокић.

„Постоје подаци са којима располаже Црвени крст Србије, тадашње Југославије, који говоре да је преко 12 хиљада дјеце боравило у Грчкој, а поред Црвеног крста су црква и одређене организације слале нашу дјецу тамо, тако да је тај број сигурно већи – процјењујемо између 17 и 18 хиљада дјеце. Многи су нам се јавили након што смо објавили видео позив и дали су нам одређене податке и смјернице на који начин можемо прикупити што више података. Циљ нам је да се напише и једна књига са свједочанствима ових људи.", поручио је министар Клокић.

Извор: РТРС

 

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.