Sign In

Одржао се четврти састанак Пододбора за пољопривреду и рибарство између ЕУ и БиХ

Објављено:

У складу са раније усвојеним распоредом састанака заједничких радних тијела за праћење испуњавања обавеза проистеклих из Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, одржан је четврти по реду састанак Пододбора за пољопривреду и рибарство између ЕУ и БиХ. Састанак је одржан путем видео конференције. 

Испред институција Републике Српске састанку су присуствовали  представници Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, те Републичког завода за статистику Републике Српске.

Представници надлежних институција у БиХ су са представницима Европске комисије разговарали о оствареном напретку у протеклих годину дана у испуњавању обавеза проистеклих из Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ у сљедећим областима: мјере подршке пољопривреди, извозној политици, те мјере за рурални развој, спровођење Стратешког плана за рурални развој БиХ 2018 – 2021 – оквирни документ,  пољопривредна статистика и попис, Закон о вину на БиХ нивоу, те усклађеност закона Републике Српске и ФБиХ закона, политика квалитета – заштита домаћих географских ознака, припрема Стратегије БиХ за рибарство и аквакултуру – оквирни документ, фитосанитарна, ветеринарска, те област безбједности хране.

О осталим темама које покрива овај пододбор, као што су: прерађени пољопривредни производи, извоз вина из БиХ у Републику Хрватску, риба и рибљи производи, те развој билатералних трговинских односа у секторима пољопривреде и рибарства, информације дате у претходно припремљеном Документу за дискусију, а на додатна питања Европске комисије одговори ће се доставити до краја јуна 2020. године.  

Пододбор за пољопривреду и рибарство између ЕУ и БиХ један je од седам пододбора формираних за праћење спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, а који је ступио на снагу од 1. јуна 2015. године. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.