Sign In

Одржава се Мисија стручне процјене Европске комисије у области акредитације високошколских установа

Објављено:

 Данас се у Бањoj Луци одржава Мисију стручне процјене у области акредитације високошколских установа у БиХ. Европска комисија ову мисију у БиХ спроводи у периоду од 4. до 7. фебруара 2020. године у Сарајеву и Бањалуци, а циљ је да се представницима институција у БиХ обезбиједи подршка и смјернице у осмишљавању, спровођењу и надгледању процеса акредитације. Експерти ће затим израдити Извјештај о процјени стања са детаљном анализом и конкретним закључцима и препорукама о активностима потребним за осигурање потпуно функционалног система акредитације високошколских установа и студијских програма  у цијелој БиХ.

На састанцима Мисије стручне процјене учествују представници Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске, универзитетâ у Бањој Луци и Источном Сарајеву и Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске. Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу, као републички координатор процеса европских интеграција, координисало је и организовало учешће представника надлежних институција Републике Српске на овим састанцима као и достављање свих потребних докумената и додатних информација Европској комисији.

Mисије стручне процјене представљају један од механизама путем којег Европска комисија, након подношења Захтјева за чланство у ЕУ, прикупља додатне информације о тренутном стању у БиХ у одабраним областима и врши процјене усаглашености са захтјевима и праксама Европске уније. У циљу најбоље процјене цјелокупне ситуације у БиХ у конкретној области, експерти Европске уније детаљно анализирају институционалне, правне, страт​ешке и друге капацитете надлежних  институција и тијела за спровођење правног оквира у тематским  областима, те резултате остварене у пракси.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.