Sign In

Циљеви одрживог развоја (Агенда 2030)

Циљеви одрживог развоја представљају свеобухватни план Уједињених нација усмјерен на  искорјењивање сиромаштва, рјешавање проблема климатских промјена, обезбјеђивање мира, те борбу против неравноправности. Иако прецизирани као 17 појединачних циљева, они су међусобно повезани и представљају цјелину чије ће достизање омогућити квалитетнији живот у сигурнијем и одрживом свијету.

Циљеви одрживог развоја су амбициозан и комплексан пројекат. Да би се реализовали у предвиђеном року (2030. година) неопходно је активно и предано учешће влада и институција, али исто тако и партнерско дјеловање са организацијама цивилног друштва, грађанима, приватним сектором.

Влада Републике Српске интензивно сарађује са Уједињеним нацијама и партнерским агенцијама на остваривању циљева одрживог развоја. У више наврата је исказано задовољство сарадњом са Уједињенима нацијама, које се одвија уз поштовање надлежности свих нивоа власти.

У априлу 2019. године израђен је први Доборовољни преглед провођења Агенде 2030 и Циљева одрживог развоја у БиХ, који на систематски начин приказује досадашње активности и резултате у провођењу Циљева.

Више детаља о Циљевима одрживог развоја можете видјети на сљедећем линку:

https://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/bs/home/sustainable-development-goals.html
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.