Sign In

Инвестиционо развојна банка Републике Српске од почетка године одобрила готово 110 милиона КМ

Објављено:

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић разговарала је, током радне посјете Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) Републике Српске, са вршиоцем дужности директора ИРБ-а о текућем пословању те институције. Констатовано је да је Инвестиционо развојна банка за седам мјесеци ове године испунила годишњи план пласмана. Планом рада предвиђена средства за пласман средстава на кредитној основи, износила су укупно 110 милиона КМ.

Од почетка 2020. године до 29.07.2020. године Инвестиционо-развојна банка Републике Српске одобрила је укупно 109,9 милиона КМ средстава што је остварење од 99,89% од планираног за цијелу 2020. годину. Без обзира на отежане услове рада и пословања због пандемије корона вирусом, у наведеном периоду пласирано је за 19,1 милион КМ више у односу на исти период прошле године.

Највећи износ пласираних средстава правним лицима односи се на кредитне линије за предузетнике и предузећа 53,8 милиона КМ, те стамбене кредите 36 милиона. На кредитне линије за пољопривреду односи се 3,1 милион КМ, на кредитне линије за јединице локалне самоуправе 3,4 милиона КМ, 8 милиона КМ на линије за откуп потраживања, те 30.000 КМ на кредитне линије за почетне пословне активности.

Министарка финансија се упознала са предстојећим активностима Инвестиционо развојне банке Републике Српске у вези са  промоцијом кредитних производа по општинама и градовима у Републици Спској. Такође, током сусрета је било ријечи о предстојећој инвестиционој конференцији на тему „Привреда Републике Српске – правци развоја", која је планирана на годишњицу оснивања банка 04-06.12.2020. године.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.