Sign In

Интервју министарке финансија за Срну

Објављено:

Министарка финансија Републике Српске, Зора Видовић, је потврдила да Српска, упркос тешкоћама које је изазвала пандемија вируса корона, нема проблеме са ликвидношћу и да се редовно измирују обавезе из буџета, од плата и пензија до борачких додатака, инвалиднина и обавеза према добављачима:

"Стање је за сада јако добро по питању ликвидности. Сигурни смо да ћемо и до краја године одржати ликвидност на завидном нивоу", рекла је министарка у интервјуу за новинску агенцију Срна.

Она је навела да приходи у буџету јесу пали, прецизирајући да је ребалансом буџета планиран пад прихода у овој години за 240 милиона КМ:

"Тренутно су приходи пали 143 милиона КМ, али без обзира на то, имамо добру текућу ликвидност, јер надокнада поменутих прихода иде кроз одређена задужења пројектована ребалансом".

Она је подсјетила да је Српска прије ове кризе планирала много мање задужење и веће сервисирање дуга, али да је због актуелне ситуације морала подићи праг задуживања, с тим да се и даље држи у оквиру прописаног законског лимита од 60 одсто од БДП-а.

На питање да ли је Српска способна да издржи евентуални нови талас вируса и проблема, констатовала је да ће Српска спремно дочекати могући нови талас, те како се што  бољи познаваоци економије и економских кретања чуде како Српска опстаје у актуелној кризи с обзиром на ограничене капацитете и чињеницу да нема своју фискалну и монетарну политику.

Најављен је, у оквиру одговора на други талас вируса, и  други пакет финансијске помоћи за привреду и пољопривреду који је већ у припреми, о чему ће јавност ускоро бити упозната:

"То ће ићи из Компензационог фонда који пунимо из буџета и то нам је у фокусу у овом моменту. Све ово треба издржати до краја године и мислимо да и тај други ниво помоћи привреди према садашњим пројекцијама можемо издржати. Сада је највећи успјех одржати привреду да бисмо имали одређену перспективу, јер ако је не одржимо немамо шта очекивати", рекла је Видовићева и напоменула да постоји могућност да Српска покуша да обезбиједи још средстава за санирање посљедица кризе.

 

Она је оцијенила да су кризом усљед појаве вируса погођени сви, али да Влада мора помоћи најугроженијим привредним гранама ради очувања радних мјеста.

"Такође, врло је тешко за некога ко престане с бизнисом, да га опет покрене. Дакле, настојимо да што мање људи престане с бизнисом и да што мање радника остане без посла", рекла је министарка.

Додала је да се на конкурс Владе у оквиру Гарантног програма, нове мјере за помоћ привреди, којом је предвиђено да Српска сваком појединачно гарантује кредит са 70 одсто, пријавило 11 банака.

"Током ове седмице надлежна комисија ће бодовати банке и микрокредитне организације, узети у обзир оне које су понудиле најнижу камату и с њима склопити уговоре. Мислим да ће убрзо након тога привредници моћи да конкуришу за те кредите. Сматрам да је то добра помоћ и да ћемо имати повољна средства за текуће потребе и ликвидност, као и за набавку модерније опреме да би се подигла продуктивност и профитабилност фирми", рекла је Видовићева.

Министарка финансија је, такође, изјавила да у овој години, с обзиром на неповољну ситуацију, није реално очекивати повећавање плата буџетских корисника и пензија:

"Али ако на крају године, када се све израчуна и прерачуна, будемо имамо модел за повећање пензија, вјерујем да ће се то урадити јер смо то у суштини обавезни по закону. Видјећемо да ли ћемо бити у прилици да помогнемо пензионерима на други начин. Размишљамо о томе у складу са могућностима. Углавном, нема говора о смањивању плата и пензија јер се мора одржавати потрошња која је јако пала. Људи се суздржавају од трошења јер им је неизвјесно будуће стање што је и логично, али мислим да ипак требамо трошити. Неће ни ово трајати довијека. Како смо све дуге невоље преживјели, преживјећемо и ово".

Говорећи о начинима превазилажена пандемијске кризе, министарка је је нагласила важност инвестиција И да Српска, као и све земље свијета, актуелну кризу може успјешно превазићи само ако крене у реализовање великих инвестиција:

"Морамо кренути у инфраструктурне пројекте који нам могу подићи БДП, потрошњу и слично. У том смјеру боримо се и на многим мјестима преговарамо када је ријеч о великим енергетским и пројектима градње путева".

 Када је у питању нови Закон о фискализацији, којим се уводи нови софтвер за спречавање "дуплих каса" и лажирање рачуна, у парламентарној процедури у форми нацрта наћи ће се на првој наредној редовној сједници Народне скупштине, а све с циљем да коначно буде усвојен до краја године.

"Поменути софтвер ће апсолутно донијети позитивне ефекте и много више прихода у буџету. Разлика у односу на постојеће стање биће и у томе да у трговини нећете моћи добити фискални рачун прије него што информација о том рачуну не стигне у Пореску управу. Да није било кризе у вези са вирусом, већ бисмо расписали тендер за тај софтвер, али планирамо да у то кренемо од јануара наредне године", изјавила је министарка.


Недавну посјету предсједника Србије Александра Вучића, она је оцијенила као веома позитивну, наводећи да та земља Српској увијек много помаже када је ријеч и о реализовању великих и захтијевних инфраструктурних пројеката:

"Нама много значи та, не само материјална и финансијска, већ и морална и политичка помоћ. На томе смо јако захвални. Ниједна марка помоћи Србије није потрошена у буџету и нема општине у Српској у којој није реализован неки пројекат од поменутих средстава".

Министарка финансија је  изразила наду да ће Српска и Србија на том плану и даље успјешно сарађивати. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.