Sign In

Представљени резултати пројекта Финансијског механизма у општини Брод

Објављено:

Представници Министарства финансија и Инвестиционо-развојне банке представили су данас у општини Брод резултате и остварене социо-економске утицаје пројекта "Побољшање квалитета здравствене заштите жена у општини Брод", реализованог у оквиру Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској.

Реализацијом тог пројекта, вриједног 140.000 KM, успостављен је Одјел за гинекологију и акушерство у Дому здравља Брод као одржив модел превентивне здравствене заштите у подручним амбулантама. Улагањем у набавку новог санитетског возила, мобилног ултразвучног апарата те запошљавање гинеколошко-акушерског особља, постигнути су предуслови за смањење гинеколошко-акушерских обољења жена, а јавне здравствене услуге су приближене нерегистрованим повратницима који нису дио формалног система здравствене заштите Републике Српске.

Помоћник министра финансија Републике Српске у Ресору за управљање инвестицијама Радмила Чичковић је истакла да финансијски механизам помаже локалним заједницама да финансијска средства употријебе за развојне приоритете, као што је било и овај пут у Броду.
"Финансијски механизам наставља да живи и Влада Републике Српске путем Министарства финансија наставиће да даје средства како би финансијски механизам функционисао, као и да путем јавних инвестиција и других извора подржава општину Брод у развојним пројектима, као и до сада", рекла је Чичковићева.
Симболично је пресјечена и врпца на улазу у Амбуланту за гинекологију и акушерство, а специјалиста гинеколог Милован Рајак представио је набављену опрему и начин пружања услуга.

Финансијски механизам је заједничка иницијатива Минстарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Владе Швајцарске, Развојног програма Уједињених нација (УНДП) и Инвестиционо-развојне банке Републике Српске. Успостављен је како би, пласирањем бесповратних новчаних средстава, пружио подршку реализацији развојних приоритета утврђених стратешким документима јединица локалне самоуправе и на тај начин допринио јачању јавних услуга и руралног развоја у Републици Српској.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.