Sign In

Буџет стабилан, међу приоритетима демографска обнова

Објављено:

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је у интервјуу за новинску агенцију СРНА да је буџет Српске стабилан и ликвидан и да у наредне четири године приоритети остају издвајања за грађане, демографска обнова, као и одржавање нивоа запослености и привредног раста.

"План је да се одржи стабилан и ликвидан буџет и овог момента немамо ништа неисплаћено од прошле године што је доспјело за наплату. Повећали смо грантове и субвенције и за пољопривреду и привреду и то су били наши основни циљеви", изјавила је министарка и најавила да ће се и даље пружати помоћ најугроженијима категоријама грађана.

Министарка је напоменула да је у прошлој години по основу повећања плата, пензија, борачких додатака, једнократне помоћи, субвенција пољопривреди и подстицаја привреди исплаћено 650 милиона КМ.

Према њеним ријечима, мјере за пронаталитетну политику су донијеле одређене резултате, посебно исплата 750 КМ за породице са четворо и више дјеце у којима је један родитељ незапослен. За остваривање овог права пријавило 4.200 породица.

Она је навела да су промијењени и поједини закони како би се увело плаћање доприноса за здравствено и пензијско-инвалидско осигурање, за шта је издвојено 70 милиона КМ.

Међу економским приоритетима за наредни период навела је рјешавање демографских проблема, како би се смањио одлазак младих. 

"Зато смо увели и подстицаје за младе који желе да оснују бизнис, поврат пореза и доприноса за све новозапослене, а преко Завода за запошљавање субвенције су велике и за дјецу погинулих бораца и за борце који желе да оснују бизнис", додала је она.

Нагласила је да се у нову годину улази са значајним повећањима која се односе на повећање плата за пет одсто за буџетске кориснике, те пензија, борачких и социјалних давања за 13,5 одсто.

"И плате у реалном сектору се значајно повећавају, то видимо по порезима и доприносима које враћамо послодавцима. Имамо мјеру да за свако повећање плата послодавцу вратимо порезе и доприносе, тако да њега то повећање кошта само нето плату за радника. Тај тренд ће се наставити", поручила је министарка.

Говорећи о инфлацији, министарка је изјавила да је стопа међу најнижим у окружењу, те да је захваљујући мјерама Владе Републике Српске смањен њен утицај. Нагласила је да ће се висока стопа инфлације задржати и у овој години, због чега ће приоритетни циљеви бити помоћ усмјерена ка привреди и одржавању нивоа запослености.

Према ријечима министарке, усљед инфлације повећани су приходи од индиректних пореза и они су усмјерени према становништву, привреди и пољопривреди. "Ми смо све те веће приходе, за које процјењујемо да ће бити 365 милиона и од директних и индиректних пореза, успјели усмјерити према становништву и још усмјерили 290 милиона на терет буџета према становништву, привреди и пољопривреди", додала је она.

Министарка је навела да су и друге земље повећањем плата, пензија, борачких и социјалних давања покушале умањити негативан утицај инфлације, а постигнут је и солидан резултат приликом контроле маржи код цијена хране и енергената. Она је рекла да Република Српска има 290.000 запослених, што је највећи број од њеног оснивања.
"Добро је што инфлација није произвела отпуштање радника и затварање фирми. Наша привреда се доста добро држала у 2021. и 2022. години. За ову годину планирано је 180 милиона КМ издвајања за пољопривреду која ће тако добити значајан вјетар у леђа што је битно због производње хране", истакла је она.

Говорећи о задужености, министарка Видовић је нагласила да Република Српска успјешно финансира све своје обавезе и да је у доњој граници задужења у односу на земље у окружењу. Прецизним и реалним планирањем овакав тренд биће настављен и у наредне четири године. Додала је да је тренутни јавни дуг 36,1 одсто од бруто домаћег производа, док укупни дуг износи 43,3 одсто.

"Горња граница укупног дуга је 60 одсто, а јавног дуга 55 одсто, што значи да имамо још простора за задуживање, али опрезно се задужујемо јер не желимо да пређемо те границе нити да дођемо близу њих", истакла је министарка.

Она је навела да Српска у овој години треба отплатити милијарду и 238 милиона КМ, а планира задужење за милијарду и 80 милиона КМ, што значи да се 150 милиона мање задужује него што је отплата.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.