Sign In

Министарка финансија у интервјуу за СРНУ о приоритетима у раду

Објављено:

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је да ће се у складу са Програмом економских реформи за период 2020-2022. година радити на унапређењу продуктивности привреде с циљем повећања плата. Планиран је и низ активности на  одрживом здравственом систему, ефикаснијем јавном сектору, прилагођавању образовног система и тржишта рада потребама привреде и побољшању укупне демографске позиције Републике Српске. У интервјуу за новинску агенцију „СРНА", министарка финансија је истакла да су од посебног значаја истраживање, развој, иновације и дигитална економија, али и европске интеграције, регионална и међународна сарадња.

Намјера Владе је да праћењем примјене Закона о подстицајима у привреди утврди просјечну збирну стопу доприноса на коју је исплаћена плата у цијелости и на тај износ извршити смањење збирне стопе доприноса. Неконкурентна привреда додатно је угрожена нелојалном конкуренцијом због субјеката који послују у сивој зони, те ће њено сузбијање помоћу новог система фискалних каса бити такође обухваћено Програмом економских реформи", рекла је министарка Видовић. Она је најавила наставак реформе републичког Инспектората и инспекција свих нивоа власти у Српској.

Министарка финансија је најавила и јачање подршке малим и средњим предузећима путем унапређења постојеће и стварање нових облика предузетничке инфраструктуре, те успостављање ефикаснијег система управљања научноистраживачким и иновационим потенцијалом у Српској.

Осврнушви се на остварене резултате, министарка Видовић је истакла да је у протеклих годину дана испуњено више од 85 одсто циљева из акционог плана за реализацију мјера Програма економских реформи за период 2019-2021. години. "У том периоду усвојени су Закон о подстицајима у привреди, Закон о пореском систему, Закон о електронском потпису и електронском документу, као и измјене Закона о порезу на добит којим су послодавцима уведена пореска ослобађања за набавку опреме", рекла је министарка Видовић.

Према њеним ријечима, евидентно је да су реформске активности у знатној мјери допринијеле повољним кретањима која су условила могућности за повећање плата буџетским корисницима. "Очекујемо да нас прати и реални сектор гдје смо у посљедње двије године радили на фискалним растерећењима. У буџету Српске за 2020. годину предвиђено је благо смањење доприноса и повећање подстицаја за привреду, посебно за набавку нових технологија и иновације", каже министарка Видовић.

Она је подсјетила да су пореза ослобођена примања до 500 КМ, што треба да подстакне послодавце да повећају плате радницима, а омогућен је и поврат пореза и доприноса за послодавце који повећају плате радницима, те уведено пореско ослобађање за набавку опреме. Измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити, навела је она, прописано је ново растерећење послодаваца и стварање бољих услова за рад јер ће послодавцима од 2020. године бити рефундирана накнада плате за лица која користе породиљско боловање у стоодстотном износу бруто плате.

"Све то би требало да повећа продуктивност и доведе до повећања плата. Позитивна кретања су евидентна, али би могло бити и боље", рекла је министарка Видовић. Она је истакла да је на крају 2018. године просјечна плата у Српској износила 857 КМ, а у новембру 2019. године 917 КМ.

Министарка Видовић је подсјетила да је у Народној скупштини Републике Српске усвојен сет измјена закона којима је омогућено повећање плата радницима у управи, просвјети, култури, високом образовању, Министарству унутрашњих послова и правосуђу. Најзначајнија повећања за лична примања

Говорећи о буџетским расходима, министарка Видовић је рекла да су назначајнија повећања планирана за лична примања која ће износити 844,9 милиона КМ и у односу на 2019. годину биће повећана за 81,7 милиона КМ.

"Плате буџетским корисницима биће веће у распону од пет до 20 одсто у зависности од платног коефицијента. С обзиром на то да запосленима који се финансирају из буџета плате још нису достигле ниво из 2008. године и да смо имали позитивна макроекономска кретања и добро пуњење буџета, одлучили смо да идемо са повећањима за јавни сектор. Очекујемо да нас прати и привреда, посебно уколико се узму у обзир растерећења и примјена Закона о подстицајима у привреди", каже министарка Видовић.

Она је појаснила да су повећања расхода настала и због планираног организовања Пензијског плана Владе, којим Влада настоји дати допринос јачању добровољног пензијског осигурања, те раста издвајања за пензија за 40 милиона КМ или 3,6 одсто у односу на ребаланс буџета за 2019. годину на 1,1 милијарду КМ.

Према њеним ријечима, дознаке за социјалну заштиту међу којима су личне, породичне и цивилне инвалиднине, борачки додатак и накнаде за здравствену заштиту бораца, војних инвалида, породица погинулих бораца су планиране у износу од 236,9 милиона КМ и у односу на ребаланс буџета за 2019. годину увећане су за 54,6 милиона КМ.

"Субвенције износе 127,3 милиона КМ и веће су за 17 милиона у односу на 2019. годину. Најзначајнија издвајања су за подстицај развоја пољопривреде и села у износу од 75 милиона. Буџетом је планирана и субвенција каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова у износу од 1,8 милиона КМ, што је у складу са пронаталитетном политиком за коју је опредијељена Влада", нагласила је министарка Видовић.

 

Очекивани привредни раст 3,5 одсто

"У 2020. години очекујемо наставак стабилног кретања привредног раста по стопама од 3,5 одсто, као резултат одрживог раста домаће тражње, извозне тражње и позитивног ефекта инвестиција. Влада за наредну годину планира инвестиције које ће подићи раст бруто домаћег производа на више од планираних 3,5 одсто када те инвестиције буду реализоване", каже Министарка Видовић.

Због кашњења у формирању власти на нивоу БиХ, рекла је Министарка Видовић, били су блокирани многи пројекти и средства за саобраћајну, водоводну и канализациону инфраструктуру, што је умањило и показатеље у Српској.

Према њеним ријечима, буџетом Српске за 2020. годину за капиталне инвестиције је планирано 135,3 милиона КМ, што је повећање у односу на ребаланс буџета за 2019. годину за 38,3 милиона КМ, а односе се углавном на изградњу и реконструкцију здравствених установа.

Министарка је истакла да су кључни економски документи Програм економских реформи за период 2020-2022. година и буџет за 2020. годину креирани тако да обезбиједе стабилне финансије које ће унаприједити животни стандард у Српској уз истовремени наставак инвестиционих процеса и благо растерећење привреде.


Раст јавних инвестиција, највише новца за здравство и енергетику

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је да ће у 2020. години бити задржан тренд повећања износа у буџету Српске планираног за финансирање јавних инвестиција, а највећа улагања планирана су у здравству и енергетици.

Министарка Видовић је навела да је у приједлогу Програма јавних инвестиција за период 2020-2022. година планирана реализација пројеката укупне вриједности 519 милиона КМ. "За 2020. годину планиране су инвестиције вриједне 282,3 милиона КМ, од којих су у здравству у износу од 147,2 милиона КМ и енергетску инфраструктуру у износу од 55 милиона КМ. Значајна су и улагања у области животне средине и транспортне инфраструктуре", навела је она..

"У наредној години за Универзитетски клинички центар Републике Српске издвојићемо 48,9 милиона КМ, а за изградњу и опремање нове болнице у Источном Сарајеву 27,2 милиона КМ. Планирани су и многи други пројекти, од којих се издвајају радови у болницама у Зворнику и Фочи, а наставићемо и финансирање и подршку здравственим установама широм Српске", нагласила је у интервјуу за агенцију СРНА министарка Видовић и додала да ће планирана улагања допринијети привредном расту.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.