Sign In

Министарка Видовић изјавила је да је Буџет Српске стабилан, разматрају се мјере помоћи привреди

Објављено:

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је, гостујући у Дневнику плус Радио телевизије Републике Српске, да је буџет Српске стабилан, те да се разматрају мјере помоћи, јер у наредном периоду слиједи пад прихода због новонастале ситуације у вези са вирусом корона.

"Влада Републике Српске је опредијељена да обезбиједи функционисање Буџета до краја године, те да помогне привреди", истакла је она и додала да је у овом тренутку најважније заштитити животе.

Подсјетила је да је Влада Републике Српске усвојила два сета мјера за помоћ привредним субјектима. Први се односи на обавезе по завршном рачуну за 2019. годину, за које се пролонгира плаћање, те на паушал малих занатских субјеката са једним или двоје запослених за које је годишњи порез умањен за 60 одсто.

Други сет мјера односи се на помоћ банака привреди, о чему је већ разговарано са представницима банкарског сектора.

Министарка је поручила да не смије бити никавих злоупотреба и да је најважније да се послодавци одговорно понашају према радницима, те да тада могу рачунати на помоћ Владе.

Министарка финансија Српске је наласила да би Централна банка БиХ требало да се укључи у помоћ привреди, јер би се на тај начин могло обезбједити 1,3 милијарде КМ, што је значајна подршка у ванредној ситуацији.

"Тражили смо да се са 10 на пет одсто смањи резерва да би се ослободио дио средстава за привреду", истакла је министарка и навела да је предлагала да се за та средства купе обвезнице ентитета, што је Централна банка одбила и показала да нема повјерења у ентитете.

Осврнувши се на сједицу Сталног одбора за финансијску стабилност, министарка је навела да је констатовано да готовине има довољно, те да није потребно да грађани подижу више средстава са својих рачуна у готовини.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.