Sign In

Министарка финансија у посјети општини Србац најавила подршку привредницима

Објављено:

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да је Влада Српске креирала Гарантни програм за помоћ привредницима у обезбјеђивању средстава за ликвидност и набавку нових технологија, који је посебно значајан за ситне привреднике који ће моћи да дођу до средстава која су им до сада била недостижна у банкама.

"Обавили смо разговор са банкама и оне су то прихватиле", рекла је министарка Видовић новинарима приликом службене посјете општини Србац током које је са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем обишла више локација и разговарала са привредницима и пољопривредним произвођачима.

Видовић је појаснила да ће ресорно министарство склопити уговор са банкама које понуде најнижу камату, као и са микрокредитним организацијама, од којих велики број ситних пољопривредних произвођача узима кредите.

"Наш услов је био да те камате буду далеко мање, с обзиром на то да Република Српска гарантује из буџета 70 одсто кредита којег узима сваки појединац", појаснила је Видовић.

Гарантни програм је усвојен на сједници Владе Српске на сједници од 2. јула, а преко издатих гаранција од Гарантног фонда пословне банке ће привредним субјектима - малим и средњим предзећима, занатским радњама и свим заинтересованим моћи да издају кредите у сврху ликвидности, набавке неопходне опреме или оног што одреди управа привредног субјекта.

Министарка финансија Зора Видовић и министар пољопривреде су приликом обиласка општине Србац, заједно са начелником општине, посјетили фабрику  "Перутнина Птуј С". Током сусрета са руководством фабрике разматране су могућности извоза у Европску унију и збрињавање анималног отпада, те рјешавање водоснабдјевања.

"Ми смо се договорили да ћемо у Влади наћи рјешење како би тај пројекат био финансијски обезбјеђен, како би нови водовод био направљен и завршити", изјавила је министарка Видовић и додала да је пројекат значајан за фабрику која више неће имати проблема са нестајањем воде, али и за град.

У Српцу су  министри обишли засаде малина Драгише Кнежевића у селу Илићани, те разговарали са повртарима из села Кукуље.

"Пандемија корона вируса нам је показала шта значи имати домаћу производњу. Влада Републике Српске ће се побринути и обезбједити средства за откуп свих пољопривредних производа у Српској", поручила је министарка Видовић. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.