Sign In

Министарка финансија за Агенцију СРНА о стању у Буџету Републике Српске

Објављено:

Министарка финансија Република Српске Зора Видовић изјавила је у интервјуу за Агенцију СРНА је да би до краја ове године пад прихода у буџету Српске усљед пандемије вируса корона требало да буде мањи од пројектованог износа од 240 милиона КМ.

"У ребалансу буџета смо пројектовали да ће приход пасти за 240 милиона КМ. Са јучерашњим даном приходи су мањи за 158 милиона КМ, тако да очекујемо да до краја године нећемо достићи пад од 240 милиона КМ, с обзирим на садашње стање", изјавила је министарка финансија. Она је навела да су од почетка ове године па до половине марта приходи, и директни и индиректни, имали изузетан раст, али да је након тога дошло до огромног пада. "Сада се то полако враћа, поготово од директних прихода, а индиректни још имају високу стопу пада", рекла је она.

Министарка је оцијенила да би било значајно да се у наредном периоду повећа потрошња везано за индиректне порезе и с обзиром на то да одређене услужне гране као што су туризам и угоститељство слабије раде и највише су угрожене.

"Пандемија вируса корона је произвела велике проблеме, не само код нас и наш опоравак у великој мјери зависи од опоравка привреде у земљама са којима имамо спољнотрговинску размјену", нагласила је Видовићева.

Коментаришући извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора о консолидованом финансијском извјештају за кориснике буџета у 2019. години, министарка Видовић је истакла да је Министарство добило позитивну оцјену за финансијски извјештај и за усклађеност са законом, уз двије-три ситне препоруке што је задовољавајуће, јер се настоји да их сваке године буде што мање или их не буде уопште.

Министарство је добило три препоруке у вези са овим финансијским извјештајем. "Прва се односила на то да се камата на хартије од вриједности треба валоризовати у времену када се то дешава, значи да камата терети буџет те године у којој се ствара и то смо урадили у овој години", појаснила је Видовићева. Друга препорука, додала је Видовићева, у вези је са одгођеним плаћањем обавеза пореских обвезника. "У извјештају је наведено да има одређених уговора који немају обезбјеђење. За све уговоре који немају обезбјеђење Влада Српске доноси одлуку и то су у правилу и обавезно здравствене установе и спортски клубови. За такве специфичне институције у цијелој БиХ и Српској које имају проблема са финансирањем Влада доноси одлуку да се то одгоди без обезбјеђења", навела је Видовићева и додала да сви други споразуми о одгођеном плаћању имају обезбјеђење. Она је нагласила да је трећа препорука била у вези са јавним инвестицијама, односно за правдање и усклађеност јавних инвестиција.

"Ставка јавних инвестиција се сваке године формира у буџету и, наравно, на почетку године нису идентификоване све инвестиције које ће бити на тој ставци и та одлука се допуњава током читаве године", указала је Видовић. Појаснила је да то значи да одређени ресори предлажу приоритетне инвестиције и Влада Републике Српске то прихвата. "Министарство финансија сваком буџетском кориснику који је имао свој програм инвестиција достављамо образац да нам оправда ту инвестицију и то се у правилу дешава", рекла је министарка. Она је истакла да није увијек могуће оправдати инвестицију у истој години јер се она продужава и на сљедећу, те је то једини разлог зашто то није усклађено.

Видовићева сматра да су нетачне информације појединих медија да Министарство финансија Републике Српске опструише рад Пореске управе Српске, да не дозвољава наплату репоргама и не раскида репрограме.

"Пореска управа је у прошлој години дала проједлог за раскид 17 уговора о продуженом плаћању. Министарство је у 2019. години раскинуло 51 уговор, од чега 37 због тога што порески обвезници нису плаћали своје рате редовно, осам пореских обвезника је измирило раније своју обавезу па смо раскинули репрограм, док су четири пореска обвезника спојила два репрограма у један, а један порески обвезник је отишао у стечај", навела је Видовић. Она је навела да једино има неколико нераскинутих репрограма који се односе на здравствене установе. "Раскинули или не раскинули репрограм, стање је исто, они нису у могућности да плаћају те обавезе. Влада је од ове године зауставила раст дуговања здравствених установа и оне редовно плаћају порезе и допроносе", рекла је министарка.

Она је истакла и да је коригован суфицит, што је Министарство финансија и навело у својим нотама када је прављен извјештај о консолидованом извјештају буџета.

"Разлика је што смо и ми сами знали и уочили и то ћемо настојати да исправимо када будемо могли то `убацити` у ту годину, а односи се на борачки додатак. Он се, на примјер, из ове године плаћа до 31. марта идуће године, тако да ми њега рачунамо као обрачунски, а не стварни расход. То је та разлика коју смо уочили и исправићемо је у наредној години", појаснила је Видовићева. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.