Sign In

Од јануара нови раст плата и усклађивање пензија

Објављено:

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић најавила је данас сет измјена закона, којима од јануара 2023. године Влада Републике Српске на основу договора са релевантним синдикатима постигнутим у јуну, намјерава постићи повећање плата од пет одсто запосленима у јавном сектору којима су плате мање од просјечне. Повећање ће се односити на запослене у области здравства, високог образовања, основним и средњим школама и ђачким домовима, институцијама правосуђа и осталим органима управе у Републици Српској, а који примају мање од 1.211 КМ.

Гостујући у Јутарњем програму Радио телевизије Републике Српске, министарка Видовић је изјавила да је Буџет Републике Српске ликвидан и да ће тако остати и у 2023. години. Како је навела, Буџет за 2023. годину је пројектован на реалним основама које омогућавају да се реализују сви планови, укључујући најављени раст плата запослених у органима јавне управе мањих од просјечне за пет одсто, а планиран је и раст пензија, те свих осталих социјалних давања, укључујући и борачке накнаде.

Министарка је додала да је сасвим извјесно да ће редовним усклађивањем пензије у Републици Српској бити повећане за 13,5% од јануарске исплате, те да ће услиједити и повећања за исти толики проценат и за борачке накнаде и остала социјална давања.

Осврћући се на подршку реалном сектору у току 2022. године, министарка је рекла да очекује да и остали послодавци треба да прате трендове повећањa плате, посебно имајући у виду подстицаје за повећање плата.

„За свако повећање плата послодавцу се враћа онолико колико је уплатио за порезе и доприносе, а трошак послодавца је само нето плата запосленог", прецизирала је министарка Видовић и додала да је то допринијело и повећању просјечне плате која је у односу на октобар прошле године. Она је додала да је 80 милиона КМ усмјерено на повећање у овој години, а да је порески клин смањен на 31%, што је значајно за пословну заједницу.

Министарка Видовић је додала да се привредна активност огледа у повећаној наплати пореза на добит, те да су трендови веома повољни. Иако је година која слиједи веома изазовна због инфлације са којом се суочава цијели свијет, министарка је изразила очекивање да ће уз труд и више рада сви проблеми бити превазиђени, а привредни раст задржати стабилне параметре. Такође је поручила да ће привредна активности повољно утицати и на однос укупне задужености у односу на бруто домаћи производ.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.