Sign In

Одржана стручна расправа о Нацрту закона о факторингу

Објављено:

Одбор за финансије и буџет Народне скупштине Републике Српске одржао је данас, уз присуство представника Министарства финансија, Министарства привреде и предузетништва и представника банака, стручну расправу о Нацрту закона о факторингу. Народна скупштина Републике Српске је  поменути Нацрт закона усвојила на 10. редовној сједници, 2. јула ове године, уз Закључак да се Нацрт упути у стручну расправу.

Начелница Одјељења за банкарски систем у Министарству финансија Весна Тодоровић је пред члановима Одбора и учесницима дала образложење Нацрта закона о факторингу, истичући да овај закон представља новину у правном систему Републике и да би његово доношење требало да допринесе повећању наплате потраживања, као и правне сигурности у пословању уговорних страна, што би утицало на повећање инвестиција и конкурентности уз истовремено смањење задужености привредних субјеката, те јачање конкуренције у финансијском сектору, као и снижавање цијене капитала.

Према законској дефиницији факторинг је правни посао купопродаје постојећег недоспјелог или будућег краткорочног потраживања, насталог на основу уговора о продаји робе или пружању услуге, у коме учествују уступилац, фактор и дужник. Под краткорочним потраживањем подразумијева се оно потраживање које доспијева на наплату у року до годину дана од дана продаје робе, односно пружања услуге.

С обзиром на чињеницу да су се до сада пословима факторинга донекле бавиле банке, на основу Закона о облигационим односима и Закона о банкама, а у циљу обезбјеђивања законодавног оквира за развој ове дјелатности значајан дио Нацрта закона о факторингу односи се на прописивање услова за оснивање и рад друштва за факторинг.

Представници Агенције за банкарство Републике Српске, Комисије за хартије од вриједности, Привредне коморе и Инвестиционо развојне банке Републике Српске су током стручне расправе изнијели своје приједлоге и сугестије на текст закона које ће размотрити Министарство финансија, као предлагач, након чега ће најбоља рјешења бити уврштена у текст Приједлога закона.

Предсједник Одбора за финансије и буџет Народне скупштине Жељка Стојичић позвала је све учеснике стручне расправе да своје коначне приједлоге и сугестије на Нацрт закона о факторингу доставе на адресу Одбора од уторка, 8. септембра у 16 часова како би били прослијеђени Министарству финансија на разматрање.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.