Sign In

Одржане стручне расправе о нацртима Закона о пореском поступку и Закона о рачуноводству

Објављено:

У Народној скупштини Републике Српске одржана је стручна расправа о измјенама Закона о пореском поступку Републике Српске који је у форми нацрта разматран и усвојен на 8. редовној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Министарство финансија Републике Српске је иницирало измјене Закона о пореском постпуку Републике Српске с циљем побољшања цјелокупног пореског система у Републици Српској, поједностављења процедура, са што мање непотребних трошкова, које ће за крајњи резултат имати повећање средстава у Буџету Републике Српске.

У нацрту Закона о пореском поступку је извршено прецизирање метода за утврђивање пореске основице процјеном у оквиру чега је прописана нова пријава за евиденцију укупне имовине у сврху утврђивања пореске основице методом упоређивања и методом унакрсне процјене.

Детаљније су уређене одредбе које прописују повезана лица и њихова одговорност за пореске обавезе, пуномоћници у пореском поступку, продужење апсолутног рока за утврђивање застарјелости права на наплату пореских обавеза, прописивање правила информативне контроле као једне врсте помоћи у другим поступцима који се воде, као и прецизирање рокова за подношење измијењене пријаве.

У Народној скупштини Републике Српске је данас одржана и стручна расправа о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о рачуноводству и ревизији Републике Српске који је, такође, разматран и усвојен на 8. сједници Народне скупштине Републике Српске.

Министарство финансија је иницирало измјену Закона о рачуноводству и ревизији с циљем креирања функционалнијег система јавног надзора и контроле квалитета, док су поједине одредбе које се односе на организовање система књиговодства и рачуноводства и финансијског извјештавања иновиране и прецизније прописане. Такође, овим законом се детаљније уређује материја која се односи на послове надзора над радом друштава за ревизију и лиценцираних овлашћених ревизора.

Сви приједлози и сугестије изнесене током данашње стручне расправе на сједници Одбора за буџет и финансије Народне скупштине Републике Српске, биће уврштени у приједлоге закона који би требали да буду упућени на разматрање у Народној скупштини Републике Српске након извршене анализе и ради добијања што квалитетнијег рјешења.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.