Sign In

Потписани уговори са четири банке о Гарантном програму за ублажавање посљедица пандемије

Објављено:

Представници Гарантног фонда Републике Српске потписали су у Бањалуци уговоре о гарантовању са четири комерцијалне банке које учествују у Гарантном програму Српске за ублажавање посљедица пандемије вируса корона. Уговори су потписани са Новом банком, МФ банком, Уникредит банком и Комерцијалном банком, а њима се гарантује пласирање укупно 104 милиона КМ кредита. Лимити кредита за микропредузећа су до 30.000 КМ, за мала предузећа до 100.000, а средња до 250.000 КМ.

Помоћник министра финансија Српске Сњежана Рудић је изразила задовољство због потписивања уговора и позвала привреднике и пољопривреднике да се обрате својим банкама и микрокредитним организацијама у вези са овом новом кредитном линијом, подржаном гаранцијама Српске. "Банке ће у складу са својом пословном политиком и процедурама вршити процјене клијената, те афирмисати ову кредитну линију", најавила је Рудић, истичући да је заједнички интерес привредника, банака, ресорног министарства и Владе Српске, стабилност и опоравак привреде од економских посљедица епидемије.
Потписани уговори односе се на својеврсну портфолио гаранцију у оквиру које Српска гарантује износ од 50 милиона КМ, на бази чега се даље могу пласирати кредити у укупно износу од 238 милиона КМ, навела је Рудић и појаснила да се на појединачном нивоу, у складу са одлуком о Гарантном програму, може гарантовати до 70 одсто главнице кредита, а на нивоу портфеља сваке банке до 30 одсто износа укупно пласираних кредита. Она је додала да су за кредите за ликвидност и мање инвестиционе трошкове квалификовани сви привредници, осим коцкарница и сличних дјелатности.

Директор Гарантног фонда Радивоје Крчмар изјавио је новинарима да се у складу са овим уговорима издају гаранције Српске банкама које су понудиле да пласирају кредите у циљу облажавања посљедица кризе у вези са вирусом, те да се очекује да ће бити склопљен уговор и са осталим банкама од 11 пријављених које су задовољиле критеријуме, као и са микрокредитним организацијама. "До краја године ћемо издати гаранције комерцијалним банкама да би се пласирало више стотина милиона КМ кредита микро, малим и средњим предузећима у Српској која су претрпјела штету због утицаја вируса, а све да бисмо дјелимично ублажили њихове проблеме и обезбиједили наставак њиховог пословања", истакао је Крчмар.

Гарантни програм усвојила је Влада Српске почетком јула, а намијењен је за подршку микро, малим и средњим предузећима у сузбијању штетних посљедица изазваних пандемијом вируса корона.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.